Hlavní obsah

ŠKORPILŮV ZÁPISNÍK: Ukázalo se, že i pyro už je zločin. Co se dělo, je hlavně obžalobou státu

Praha

Blok odehraných zápasů započala Slavia v Seville velice nadějným výsledkem pro odvetu, protože v Praze bude opravdu o co hrát. 15. března roku 1961 hrál před 45 tisíci diváky na Strahově Hradec Králové s Barcelonou ve čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí 1:1, kdy góly dali Suárez a Zikán, a to by Slavii stačilo na postup. Hradci tehdy nikoliv, neb prohrál před 130 tisíci diváky v Barceloně 0:4 a účastníkům to navždy připomínaly darované hodinky s emblémem FC Barcelona. Je tomu 58 let a návštěva Španělů v Československu byla první od druhé světové války.

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský během utkání v Seville.

Článek

Způsob, jakým Slavia vstoupila do zápasu, byl šílený. Přihrávku prostředkem hřiště před vlastní vápno na hráče, který je zády do hry a není zjevně úplně sám, jsem zažil v roli trenéra československé dorostenecké šestnáctky na turnaji v Saint-Malo ve Francii proti Portugalsku a ve všech mužstvech, co jsem potom trénoval, jsem ji zakázal. Ostatně to riziko založení útoku tímto způsobem dokumentoval v zápase národního týmu proti USA vyhozením míče Petr Čech na Daridu.

Před nějakým zápasem Liberce v Evropské lize jsem Jindřichu Trpišovskému říkal: Největší smůlu má trenér, který má hráče, co mají smůlu, tak ti přeji hodně štěstí. Takto se zdařilo Slavii v Seville převrátit na to, že největší štěstí má trenér, co má hráče, kteří mají štěstí. Protože dát gól a nevědět o tom, je unikum. Ale štěstí přeje připraveným a bez vlastního přičinění by ta herní situace nenastala. To, že následně v domácí lize porazí Ostravu 4:0 s bilancí 10:0 na střely a 14:4 na rohové kopy, svědčí o mnohém.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávisté měli důvod k radosti, Baník z Edenu vyprovodili čtyřgólovým debaklem.

Abychom tedy neměli jen takový v tabulce odtržený italský Nedvědův Juventus, je spojeno s mobilizací Sparty. Významnou roli hraje příchod Dočkala, jenže já věděl už při jeho odchodu do Číny, jaká to bude pro Spartu ztráta. Pokládám si totiž za čest, že jsem ho mohl trenérsky vést v Liberci.

Samozřejmě, že se hovoří o spolupráci s Kangou, ale to, že vedle něj může získávat zápasové zkušenosti šestnáctiletý Hložek, je vynikající. Když mně hrál za reprezentaci Mario Holek a v Brně hrál ve středu pole s Poláchem, říkal jsem mu, jaký je to pro něho dar. Nám se totiž kvůli odchodům hráčů do zahraničí vytratilo z fotbalu učení se mladších hráčů od starších přímo v zápasech na hřišti. Když starší stoper řekl mladšímu obránci: Tohle mi tady dělat nebudeš, tak to mělo větší váhu než poučky trenérů.

Na Letné řádili plzeňští fanoušci. Několik lidí zranili.Video: Sport.cz

To, co se dělo v hledišti, je hlavně obžalobou státu, že si s tím neumí poradit. A že si pleteme fanoušky s kriminálními živly. Má snad fotbalový fanoušek zájem na tom, aby na hru pro dým neviděl a jeho milovaní hráči do plic místo kyslíku dostávali kouřové zplodiny z dýmovnic? A ukázalo se, že i pyro už je zločin.

Bývalý československý fotbalista. V minulosti Ladislav Škorpil rovněž trénoval československou juniorskou fotbalovou reprezentaci a českou reprezentaci do 21 let. V sezoně 2001/2002 společně s Josefem Csaplárem vyhráli se Slovanem Liberec český titul.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články