Hlavní obsah

BRATISLAVSKÝ GLOSÁŘ: Konec legrácek, teď už půjde do tuhého

Martin Kézr (Bratislava)Sport.czPrávo

Zatím to bylo fajn a pěkně se dívalo, jak český hokejový válec po Italech přejel i Rakušany, jenže ruku na srdce, to přece musel. Teď už končí legrace, v Bratislavě začne jít do tuhého. A to hned úterním soubojem se Švýcary, který bude určující pro to, jestli národní tým zůstane na čtvrtfinále v Bratislavě, nebo se bude muset přestěhovat do Košic. Hráči sami cítí pohodlí, která jim dává výhra a připouští, jak silnou motivací pro ně je možnost setrvat na místě, kde už jsou od 7. května.

Trenéři tají sestavu se Švýcary. Nějaké změny ale budou. Kdo bude chytat? Video: SPORT.CZ

 
Článek

Letošní šampionát potvrzuje, kdo v hokejovém světě může reálně myslet na medaile. Jde o Kanadu, USA, Rusko, Švédsko, Finsko, Švýcarsko, Německo, Česko. Při masivní účasti hráčů NHL, kterých na Slovensko přijelo už 116, je ten rozdíl oproti zbytku světa znát ještě víc. Slováci i Lotyši se snaží přiblížit, ale nějaký kousek jim do té širší špičky ještě chybí.

Je moc dobře, že český tým letos potvrdil pozici jasného čtvrtfinalisty, ale nezapomínejme, že ze zmíněné osmičky čeká na medaili z velké akce nejdéle. Už sedm let. Před Říhovým výběrem se tyčí úkol zlomit to. K tomu by se měl nakopnout výhrou na závěr úspěšně zvládnuté skupiny, a pak především potřebuje uspět ve čtvrtfinále a přidat ještě jedno vítězství.

Proti Švýcarům už v poledne. Čeští hokejisté budou dřív vstávat. Co si dají k snídani?

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Je to vůbec reálné? Dá se na to dívat ze dvou stran. Zkusme nejdřív tu pozitivní. Ano, mužstvo šlape, daří se lídrům Voráčkovi a Frolíkovi (shodou okolností jen oni dva mají doma nějakou medaili z MS), dosavadní výkony všech brankářů zaplašily obavy z obsazení tohoto postu a víceméně vychází i koncovka a organizace hry.

Jenže najdou se i negativa. Přesilovky, které rozhodují vyrovnané zápasy, jsou zatím v českém podání dost utrápené, vyloučených reprezentantů je v každém zápase moc a občas přicházejí takové ztráty puku, až z toho fanouška v hledišti mrazí. A jak dosud vnitřně silné mužstvo zareaguje na kritické chvíle, to prověřily zatím jen tři utkání. Se Švédy i Lotyši zvládlo zabrat a našlo vítěznou cestu, proti Rusům se mu to nepovedlo.

Systém šampionátu je ale nastavený tak, že po úterních zápasech se všechno škrtne a osm nejlepších vyrazí do vyřazovací části ze stejné startovní čáry. Snad jen ti, kteří se nemusí pro čtvrtfinále stěhovat, na tom mohou být o maličko lépe a právě bojem o tuhle výhodu zápas Česko–Švýcarsko bude.

Ale pozor, ve hře jsou i věci tak křehké, jako je naladění hráčů, psychická sebedůvěra a víra ve vlastní schopnosti. Když si tohle všechno uvědomíte, tak je jasné, jak moc důležitý souboj národní tým čeká. A potom, už to bude jen těžší a těžší. Ale bez dřiny se žádný sportovní úspěch nikdy nezrodí.

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž posluchačům Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama