Hlavní obsah

GLOSA: Slavia si hraje svou vlastní ligu, Sparta se VAŘí v depresi

Další víkend, který Letenským neúprosně potvrdil, jak rychle se jim rival z Edenu vzdaluje. Fotbalové Slavii je hej. Na dosah má postup do Ligy mistrů, a tak šetřila klíčové hráče a do domácí soutěže klidně nasadila druhý sled, který v derby smázl Bohemians a udržel jisté vedení v tabulce. Sparta? Venku znovu prohrála, tentokrát v Liberci. Zabředla do ještě větší deprese a na sedmé příčce figuruje mimo skupinu o titul.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha během děkovačky s fanoušky po výhře nad Bohemians.

Článek

Ještě před pár lety byla situace opačná. Sešívaní ovšem vývoj rychle otočili a ve světle bídy svého rivala se momentálně pohybují v úplně jiném světě. S rozpočtem výrazně přesahujícím miliardu korun vybudovali silný, odolný a dobře vedený tým.

Ve středu má Slavia mečbol na postup do Ligy mistrů. A pokud ho proti Kluži promění, odskočí vešekré domácí konkurenci ještě víc.

Dlouhý nos na ni ostatně udělala již vršovickým derby. Těžko si představit větší ilustraci mistrovské dominance, než nasadit do utkání deset nových hráčů z širšího kádru - a stejně vyhrát 4:0...

Třetí nejhorší začátek v historii

Marš červenobílých je jen další solí v otevřených ranách Sparty. Ještě nikdy v samostatné éře po prvních sedmi kolech neztrácela na Slavii tolik (9) bodů. A na prvního ztrácela po sedmi kolech více bodů jen v sezoně 2017/18 (na Plzeň 10) a 1996/97 (12 na Brno). Stejně jako letos 9 bodů ztrácela v sezonách 2003/04 na Baník a 2005/2006 na Liberec, takže jde vlastně o třetí nejhorší začátek Sparty v historii.

Kouč Václav Jílek zatím není očekávaným spasitelem. Spíše se však zdá, že ať už bude trénovat tým v rudých dresech kdokoliv, nemá za současného stavu naději uspět.

Při dlouhodobé absenci kapitána Dočkala nemá Sparta žádného lídra. Průměrný věk její základní jedenáctky v Liberci byl 23,7 roku. Mladší tým Sparty nastoupil do ligového zápasu naposledy před necelými 17 lety (23,4 roku ve 26. kole sezony 2001/02 v Ostravě).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Sáček ze Sparty Praha během utkání 7. kola Fortuna ligy v Liberci.

Nic proti mladým, ale kde je silná střední generace? O koho se mají mladíci opřít? Pak má mužstvo zachraňovat teenager Hložek...?

Názornou ukázkou kádrové politiky posledních sezon je třeba zoufalství v defenzivě. Aktuálně nejlepším obráncem je záložník Sáček, bek z nouze kvůli přetékající marodce, která mužstvo sráží již několikátou sezonu.

Dvojice výtečníků znovu na scéně

Na Spartu teď ke vší bídě dopadla ještě nepřízeň rozhodčích. Před týdnem hlavní Ginzel s pomocí Julínka u videa na Letné nesprávně nevyloučil hned dva hráče Baníku, což komise rozhodčích potvrdila. Jenže místo, aby je potrestala, učinila nepochopitelný krok. Stejnou dvojici výtečníků poslala hned na další zápasy Sparty do Liberce, jen v opačném gardu. Julínek byl u Nisy hlavní a Ginzel jako asistent videorozhodčího Adama.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Julínek sleduje videozáznam během utkání Liberce se Spartou.

Jak všechno dopadlo, už známe. Komise rozhodčích promptně vydala další komuniké, že rozhodčí Spartu zase poškodili. Znovu po zásahu VAR. Liberec vstřelil vítězný gól z nesprávně nařízené penalty, jeho hráč Malinský fauloval sparťana Hanouska. Julínek přitom původně posoudil situaci správně, až na pokyn videorozhodčího Adama ji chybně otočil...

V Liberci tak znovu utrpělo renomé projektu VAR v českém podání, ale také samotné komise rozhodčích, kterou paradoxně vede letenská ikona Jozef Chovanec.

Pokud šlo někomu o to, vzbudit nominací sudích pochybnosti a demonstrovat sílu již před zápasem, efekt je dokonalý.

Sparta se každopádně dál VAŘí v depresi. A teď nejen ve vlastní šťávě.

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních jedenáct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata: