Hlavní obsah

GLOSA: Přestavba drhne. Aby nakonec bod zachráněný Musou nebyl tím, o kterém mluvil Tvrdík

Praha

Když před startem ligového jara první muž fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík prohlásil, že na dalším, v jeho předsednické éře třetím, mistrovském titulu trvá, i kdyby ho snad sešívaní měli získat jen s jednobodovým náskokem, vyvolal tím pobavené úsměvy. Vždyť obhájce ligového primátu měl k dobru šestnáctibodový polštář a před sebou jen patnáct jarních kol. Čtyři z nich má za sebou, šestnáct bodů se smrsklo na polovinu, a to ještě musí blahořečit náhradníkovi Musovi, že náskok není ještě menší. Vždyť gól, jímž v derby se Spartou zachraňoval v nastaveném čase remízu, může na konci jara docela klidně představovat onen rozdílový bod, o němž Tvrdík mluvil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zadumaný trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský.

Článek
Fotogalerie

Zamýšlená slávistická přestavba, které mělo být s výhledem na ještě světlejší zítřky obětováno ligové jaro, totiž drhne. A mnohem víc, než si trenér Trpišovský představoval a byl ochoten připustit.

Ostatně, když Tvrdík mluvil o tom, že i s jednobodovým náskokem bude spokojen, když do Edenu doputuje další titul, kouč na stejném fóru kontroval. A vzhledem k chystané perestrojce docela fanfarónsky. „Podzimní náskok mě nezajímá, chci vyhrát i jarní část ligy," tvrdil odvážně.

Po čtyřech odehraných kolech k tomu má dost daleko, i když jedenáct dalších včetně nadstavby má pořád před sebou.

Jindřich Trpišovský chválil po derby Bořila se Ševčíkem, kteří se do sestavy Slavie vrátili po nemociVideo: Sport.cz

Ale nejde jen o výsledky, které, jak kouč s oblibou říká, jsou vždy finálním produktem hry a výkonů.

Právě herní projev obhájce titulu má do podzimní podoby nebetyčně daleko. S výkony týmu i jednotlivců je to podobné, na čemž nic nemění, že po derby chválil Trpišovský všechny své hráče takřka bez výjimky.

A se zapracováváním nových tváří majících už na podzim pokračovat v dominanci Slavie na domácí scéně a třeba i navázat na loňské účinkování v Lize mistrů je to problém ještě větší. Zima, Hellebrand, Musa, Oscar, Tijani, Provod místa v základní sestavě vyklízejí, protože samo sebou nejsou a ani nemohou být nositeli předchozí slávistické mentality, která klub z Edenu ctila a přinášela mu úspěchy. A nejen proto, že jsou zatím ze všeho příliš vykulení, což se stává dalším oblíbeným Trpišovského bonmotem.

Ono to totiž ani s jejich běháním, absolvovanými kilometry a čísly, na kterých si kouč zakládá, není tak slavné, jak si představoval. Proto se už po prvních kolech mění zamýšlená rázná přestavba v postupné kroky, takže nová slávistická krev se bude muset spokojovat jen s paběrkovanými minutami a celý projekt tudíž s dost zásadními korekturami.

Zvláště, když i spousta hráčů, po jejichž boku by měli mladí výkonnostně růst a infikovat do sebe vítěznou mentalitu, má na jaře problémy sama se sebou.

Stanciu rozhodně nepotvrzuje, že je rozdílovým hráčem schopným rozhodovat vypjaté zápasy, jakým bylo třeba derby, Tecl není tou jasnou jedničkou pro útok, jak ho ještě během zimní přípravy trenér vnímal. Na jaře odehrál 153 minut a dal jen jeden gól... Provod neroste v nového Součka, což byla také jedna ze slávistických představ, ani brankář Kolář se zatím nepotkal s brilantní formou, kterou oslňoval fotbalovou Evropu na podzim. A dalo by se pokračovat. A nedej bože, aby Bořila či Ševčíka sklátila viróza, jako před konfrontací se Spartou...

Co k tomu říct? Viděli jste sami, říká Ladislav Takács o hlídání Benjamina TettehaVideo: Sport.cz

Pak chybí nejen naběhané kilometry, herní invence, myšlenky a nápady, což limitovalo obhájce titulu ve všech čtyřech dosavadních jarních zápasech, ale i mentalita a týmový duch, tedy vše, co ještě na podzim pomáhalo Slavii zvládnout zápasy, které se pro ni třeba také nevyvíjely příznivě. Jak že to říkal trenér Trpišovský, když se po derby vracel i k prohraným utkáním na Bohemians a Slovácku? „Byli jsme odevzdaní, neměl jsem z naší hry pocit, že jsme schopni vyrovnat. Spíš jsem čekal, že dostaneme druhý gól."

V konfrontaci se Spartou tomu bylo jinak, nicméně i tak se znovu potvrdilo, že zamýšlená přestavba neproběhne v Edenu zdaleka tak rychle a hlavně bezproblémově, jak si trenér představoval. Proto návrat ke zkušeným a předchozí érou ostříleným hráčům, kteří by měli být dál nositeli tolik skloňované mentality, proto víra, že zvládnou i zápasy, které neponesou pečeť derby, nebudou se hrát v Edenu a za vyrovnáním je nepoženou vyprodané tribuny. Ale přitom i doufání, že je neskolí viróza či zranění a nevypadnou ze sestavy, protože pro Slavii je jejich přítomnost v těchto dnech klíčová.

První poločas to byla spíš válka. Tenhle způsob hry rád nemám, řekl po derby trenér Sparty Václav KotalVideo: Sport.cz

Už příští utkání v Mladé Boleslavi, jejíž kádr se po odchodu Komličenka, Mešanoviče, Buchy či zranění Matějovského musí vyrovnávat s ještě většími handicapy a obměnou než slávistický, napoví mnohé o tom, jak bude celý projekt pokračovat a kudy se bude přestavba v Edenu dál ubírat.

Zatím ji totiž stále provází klid, protože osmibodový náskok je pořád luxusní.

Zdeněk Pavlis pracuje přes čtyřicet let jako sportovní novinář a publicista. Působil v redakcích Zemědělských a poté Zemských novin, Lidových novin, Svobodného slova a nyní publikuje na nejnavštěvovanějším českém sportovním internetovém portálu www.sport.cz, a to od roku 2008. Celé desetiletí spolupracoval se slovenským fotbalovým týdeníkem Tip. Od roku 2001 je předsedou Klubu sportovních novinářů ČR. Napsal více než dvacet knih. Například: 50x Fotbalista roku, Čaroděj, Djoker Novak Djokovič, Josef Bican – Pepi, Klub ligových kanonýrů, Králové fotbalu, Petr Čech: Mr. Perfect, Zlatý míč, Gianluigi Buffon: superman Gigi, Železná Sparta, Od Bicana k Lafatovi. Je držitelem Ceny Egona Erwina Kische udělované českým a slovenským spisovatelům za literaturu faktu.

Reklama