Hlavní obsah

GLOSA: Zázračné české hvězdičky? Jejich nejtěžší boj se odehraje mimo kurt

Dohromady jim je osmadvacet let, tedy stejně jako třeba Karolíně Plíškové či Simoně Halepové. České a bez přehánění i světové tenisové naděje Linda a Brenda Fruhvirtovy o sobě dávají vědět čím dál tím více. Historický zápis třináctileté Brendy, která se stala nejmladší vítězkou juniorského turnaje ITF v posledním čtvrtstoletí, o tom vypovídá jasně. Mladé slečny však čeká mnohem těžší boj, než "jen" přestřílet na kurtu svou soupeřku. A ten se odehraje mimo prostor ohraničený bílými čárami.

Foto: Profimedia.cz

Linda Fruhvirtová patří k největším českým nadějím

Článek

Ne, nejsou a pravděpodobně to ani nebudou nové sestry Williamsovy, dost možná se nedostanou ani na úroveň dvojčat Plíškových. Potenciál, který se v mladých slečnách Fruhvirtových skrývá, je však obrovský. "Brenda a Linda jsou zázračné, neskutečné holky. Mají obrovský talent, budou to hvězdy budoucnosti," říkala například francouzská tenistka Alizé Cornetová. A zdaleka není sama.

Na české hvězdy však čeká překážka, s kterou si řada hvězd doby minulé nedovedla poradit. Jennifer Capriatiová, Andrea Jaegerová, Anna Kurnikovová, ale třeba i Nicole Vaidišová... To vše byly tenistky, které dosáhly bleskově úspěchů a slávy, ale potenciál měly ještě mnohem vyšší.

Všechna uvedená jména spojuje jeden společný jmenovatel, kterým jsou velké úspěchy ve věku, kdy řada jejich vrstevnic řešila zcela jiné problémy. Drtivá většina tenistek, jenž odborníci věštily zářivou budoucnost a které neuspěly, uváděla jako jeden z hlavních důvodů právě slávu a obrovský tlak, na který nebyly a nemohly být ve svém věku připraveny.

V hlavní roli otec

Přesně toto nebezpečí může číhat na Lindu a Brendu. S přicházejícími úspěchy se bude na obě slečny značně zvyšovat tlak a očekávání. Jejich zápasy budou sledované, každá porážka s žebříčkově hůře postavenou soupeřkou bude rozebírána či kritizována. Už si nikdo nevzpomene, že obě se hlavní měrou podílely na juniorském titulu mistryň světa či že lámaly rekordy coby nejmladší vítězky na turnajích. Očekávání začnou být mnohem vyšší.

V ten moment začne hrát hlavní roli okolí. Řada očekávaných hvězd bílého sportu totiž podlehla tlaku, který s dokonalým forhendem či výborným servisem nesouvisí, a jenž přicházel především od sponzorů, trenérů či manažerů. A také se zdravím.

Foto: Pavel Mazáč/CNC, Profimedia.cz

Linda Fruhvirtová (vlevo) a Brenda Fruhvirtová po zisku titulu juniorských mistryň světa

Velkou a dost možná rozhodující výhodou tak může být skutečnost, že sestry Fruhvirtovy vede jako manažer jejich otec Hynek Fruhvirt. „Konkurence v českém tenisovém prostředí přechází ve fanatismus. Už jsme si ale zvykli," říkal před časem otec českých nadějí.

A právě tyto zkušenosti a znalost povahy a schopností obou mladých slečen se může ukázat rozhodující v otázce, zda se o sestrách Fruhvirtových bude mluvit jako o ztracených nadějích, či českému tenisu vyrostou další elitní hráčky schopné útočit na grandslamové tituly.

Reklama