Hlavní obsah

GLOSA: Důvěra je pryč. Hlavním poraženým v Hniličkově aféře je sport

Praha

Jako hokejový gólman byl Milan Hnilička nejen vynikající, ale dokázal i přiznat, že puk třeba skončil v síti jeho vinou. Prostě postavil se k tomu jako chlap, což bohužel nyní jako šéf Národní sportovní agentury po porušení pravidel nouzového stavu neudělal.

Foto: Česká unie sportu

Milan Hnilička (vlevo) na archivním snímku s Miroslavem Janstou, šéfem ČUS. Sportovní prostředí se za předsedu NSA postavilo. Reputaci sportu ale toto gesto příliš neprospělo.

Článek

Ano, účast na víkendové teplické oslavě v covidové době, která decimuje i český sport, byla Hniličkovou vážnou chybou a jedinou možnou reakcí byla okamžitá rezignace z čela NSA. A nejde ani tak o ztracený respekt samotného předsedy, ale spíš o další poničení důvěry veřejnosti v čistotu sportovního prostředí. Přispěl k tomu i premiér Babiš, když připustil, aby podpora většiny sportovních funkcionářů, vycházející z obav o přísun dotací ze státní pokladny, vedla k setrvání Hniličky ve funkci.

Přitom jde čistě o kompetenci vlády, která ale svým nekonáním učinila ze šéfa NSA dlužníka všech, kteří mu tento podivný pardon udělili. Funkční systém státní podpory sportu tak zřejmě stojí na jednom úředníkovi, jenž evidentně selhal a jeho mandát oslabil.

Hlavním poraženým je ale český sport, jehož image poškozuje Hniličkovo furiantství úplně stejně jako další korupční i dotační kauzy. A už skoro nikdo nevěří, že se tam ještě hraje fair play.

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž posluchačům Vyšší odborné školy publicistiky v Praze. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: