Hlavní obsah

ŠČASNÉHO ZÁPISNÍK: Gratulace Slavii k famózní obhajobě

„Nemohu začít jinak než gratulací Slavii k famózní obhajobě titulu. Dokráčela k němu skvělým způsobem a potvrdila ho vysokým vítězstvím nad Plzní, zápas dokonce mohl skončit podstatně vyšším rozdílem. Způsob, jakým se Viktoria v Edenu prezentovala, pro mne byl nemilým překvapením. Čekal jsem od ní mnohem lepší výkon. Na ty předchozí vůbec nenavázala. Slavia naopak potvrdila vysokou kvalitu stejně jako v drtivé většině předchozích zápasů. Dominovala a nikoho nenechala na pochybách, že jde za ziskem třetího titulu v řadě. Vzhledem k náročnému programu i v Evropské lize dokázala perfektně využít svůj široký a velmi kvalitní kádr, ten byl určitě jedním z důležitých faktorů cesty za obhajobou.

Foto: www.slavia.cz

Fotbalisté Slavie se mohli do triček s nápisem Hattrick obléknout už před zápasem s Plzní. O jejich třetí mistrovské korunovaci v řadě se rozhodlo v Liberci.

Článek

Mimořádně zajímavý bude souboj o druhou příčku. Podle mne až do konce ligového ročníku má Jablonec až na utkání se Slavií relativně lepší los. Má doma Teplice, jede do Příbrami, přivítá Slavii a končí v Ďolíčku s Pardubicemi. Sparta má k dobru dohrávku, ale s nevyzpytatelnou Plzní, už v neděli ale přivítá Baník, jede do Mladé Boleslavi, pak na Bohemku a končí doma s Brnem. Los nemusí být rozhodující, ale může. I vzhledem k výkonům Sparty v posledních zápasech na venkovních hřištích.

Jablonec pokračoval proti Olomouci ve výborných výkonech. I když hrál hodinu v deseti, dokázal zápas otočit po výborném výkonu. Opět se potvrdila jeho obrovská síla v útočné dvojici Schranz – Doležal, kterou podpořili obětavým výkonem ostatní hráči. Takový obrat z 0:1 na 3:1 se hned tak nevidí. To rozhodně nemůže nechat Spartu v klidu.

Foto: Vít Černý, ČTK

Zleva autor první branky Jablonce Ivan Schranz, Martin Doležal z Jablonce a Jan Krob z Jablonce se radují z gólu.

Potvrdilo se to i v Liberci, kde se jí v posledních letech moc nedaří. Prvních patnáct minut měla dobrých, ale pak převzal iniciativu Slovan. Hrál výborně a jeho snahu korunoval skvělým výkonem autor dvou gólů Pešek. Mohl a měl přidat třetí gól a bylo by po zápase. Sparta během dvou minut vyrovnala nádhernými góly Karlssona a Hložka, který se skvěle zorientoval v šestnáctce a rychlou i přesnou střelou levačkou k tyči vyrovnal. Znovu ukázal, že mu nedělá problém, jestli má zakončit pravou, levou nebo hlavou. Je to opravdu veliký talent. Sparta se dostala do psychické výhody, ale nedokázala toho využít. Naopak Slovan se zvedl, a nakonec měl ke třem bodům blíž. Byl to krásný zápas, ve vysokém tempu, plný soubojů se spoustou šancí. Takové ligu zdobí. Sparta si odvezla bod, za který může být ráda, ale v konečném účtování jí ty dva, které pod Ještědem nechala, mohou chybět. Uvidíme, jak nakonec tento souboj na dálku o kvalifikaci v Lize mistrů dopadne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Pešek (vpravo) ze Slovanu Liberec a Michal Sáček ze Sparty.

Podívám se ještě na spodek tabulky. Situace se zúžila na boj Teplic s trojicí na sestupových příčkách. Jak už jsem několikrát řekl, moc jim záchranu přeji. Mladá Boleslav si podle mne výhrou na Slovácku už pojistila účast v příštím ročníku. Naopak Slovácko si hodně zkomplikovalo boj o vyšší příčky a účast v evropských pohárech. I když pro Opavu a Příbram to bude v posledních kolech hodně složité, Brno je na tom přece jenom lépe, nelze nikoho ještě úplně odepsat, i když příští kolo může o mnohém rozhodnout."

Foto:

Zdeněk Ščasný (63 let), bývalý hráč Dukly, Sparty a Bohemians, který během aktivní kariéry získal dva mistrovské tituly se Spartou a jeden s Duklou, dvakrát vyhrál Český i Československý pohár. Jako trenér působil opakovaně ve Spartě, ve Viktorii Žižkov, Teplicích, vedl Most i třeba Mladou Boleslav. Vedl rovněž řecké OFI Kréta či Panathinaikos Atény a maďarský Debrecín. Se Spartou vyhrál jako kouč dva tituly a postoupil s ní do čtvrtfinále Evropské ligy, s Viktorií Žižkov získal Český pohár.

Reklama

Související témata: