Hlavní obsah

Schick? Vynikající! Jeho druhý gól byl úžasný, oceňuje bývalý šutér

Praha

V prvním vystoupení na fotbalovém mistrovství Evropy proti Skotsku podal český tým vynikající výkon. Dá se říct, že toto je asi nejlepší vstup do turnaje, jaký můžete udělat. Když urvete hned na úvod tři body, naberete sebevědomí a získáte vnitřní sílu.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

2:0! Patrik Schick oslavuje svůj gól z půlky hřiště...

Článek
Fotogalerie

Zpočátku to bylo takové ustrašené a bojovné, ale kluci si s tím poradili opravdu dobře. Na utkání byli skvěle připravení. Už před jeho začátkem se čekala řada soubojů, na hřišti bylo ale vše férové, hrál se ovšem opatrný fotbal.

Tím, že Skotové v poločase prohrávali, museli se po pauze cpát dopředu. Pochopitelně vznikala okénka v naší obraně. Soupeř vystřídal, změnil taktiku a hrál víc ofenzivněji. Dalo se čekat, že na nás po přestávce vletí, jenže si paradoxně myslím, že jsme zkraje druhé půle byli daleko lepší a aktivnější. Skotové se k nám dostávali většinou po stranách, ale měli jsme spoustu zblokovaných míčů. Rozhodně neodehrajete zápas, aniž byste pustil protivníka do jediné šance. Udělali jsme sice nějaké chyby, nebylo to stoprocentní, ale na tohle se historie neptá. Kluci vyhráli 2:0 a výsledek je výborný!

Foto: Andy Buchanan, Reuters

Fantazie. Český útočník Patrik Schick slaví se spoluhráči gól, který vstřelil na EURO do sítě Skotska.

Vynikající výkon podal Schick. První trefou dodal větší klid celému mužstvu. Dostal nádherný míč od Vládi Coufala, pozici přitom neměl Patrik vůbec jednoduchou. Stál mezi dvěma bránícími hráči a bylo těžké se prosadit. Ukázal, že má opravdu výtečný timing. Balon si nádherně našel, přesně, kdy měl. Při hlavičce nevyvíjel nějakou velkou sílu, balon umístil a uklidil ho krásně za háčky.

A druhý gól? Úžasný! Hendry držel balon, mohl ještě postupovat dopředu, ale vystřelil, někdo ho při tom zablokoval a Patrik viděl, že gólman stojí hrozně vysoko. Parádně trefený, k tomu není zkrátka co dodat. Gólman Marshall neměl moc šancí. Jak prostě stál vysoko, na míč se jenom díval... Patrik se potom dostal ještě dvakrát nebo třikrát do dalšího zakončení a mohl přidat i víc gólů.

Foto: Robert Perry, Reuters

Český tým se raduje z druhé branky, kterou vstřelil Patrik Schick (vpravo).

Každopádně jeho rána na 2:0 nalila mužstvu ještě větší klid a byť si Skotové vypracovali nějaké příležitosti, už to bylo z jejich strany docela bezzubé. Nevytvořili si souvislejší tlak, zápas jsme v poklidu dohrávali, a ještě jsme mohli klidně dva góly vstřelit. Kluky by tohle utkání mohlo nakopnout, máme teď za sebou v tabulce díky lepšímu skóre i Anglii, což jsou příjemné věci. Zápas jim určitě může pomoct psychicky.

Vyzdvihl bych i obránce, kteří, jak už jsem zmiňoval, zblokovali a tečovali strašně moc ran. Hráli velmi obětavě a Vaclíkovi výrazně pomohli. Tomáš byl však v bráně výborný, chytil nějaké góly. Co na něj prošlo, to pokryl. Jednou mu pomohlo břevno.

Kdyby kluci proti Skotsku neuspěli, bude se jim honit hlavou, že příště už musejí a podobně... Vítězství jim teď dodá pohodu a mohou se připravovat na druhý duel proti Chorvatům.

Foto:

Bývalý český fotbalový útočník a reprezentant Marek Heinz získal mistrovský titul s Baníkem Ostrava (2003/04), zároveň se stal s 19 vstřelenými góly nejlepším kanonýrem české nejvyšší soutěže. Další ligový triumf přidal v Turecku s Galatasaray Istanbul (2005/06), se Sigmou pak rodák z Olomouce slavil v sezoně 2011/12 také Český pohár. Vrcholem jeho reprezentační kariéry bylo nezapomenutelné EURO 2004 v Portugalsku, kde dvěma góly přispěl k zisku bronzu. Zahrál si také na MS 2006 v Německu i na olympijském turnaji v Sydney o šest let dříve.

Reklama

Související témata: