Hlavní obsah

TOKIJSKÝ ZÁPISNÍK: Vertikální triatlon

O rok odložená olympiáda v Tokiu je navzdory pokračující pandemii koronaviru tady a čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Japonska reportéři Michal Osoba, Radek Malina a Pavel Novotný. Své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Tokijského zápisníku.

Foto: Sport.cz s Profimedia.cz

Tokijský zápisník

Článek

Před jednadvaceti lety si na hrách v Sydney užívali triatlonisté velkou premiéru pod pěti kruhy a česká výprava slavila díky Janu Řehulovi senzační bronz. Letos v Tokiu jsou na své olympijské vystoupení poprvé nažhavení sportovní lezci a mezi nimi i české eso Adam Ondra. Proč ale míchám triatlon s lezením?

Podmíněné udělení jen jedné sady lezeckých medailí totiž vyústilo v podobně bláznivé spojení disciplín, jako když se před více než čtyřiceti lety na Havaji vsadili plavec, cyklista a běžec, kdo z nich je nejlepší. A že to se svými nároky přehnal, uznal Mezinárodní olympijský výbor ještě před startem závodů v Tokiu a pro Paříž je už na stole jiný formát.

Současně ale na letošních hrách možná žádný jiný sport nenaplňuje tak dokonale okřídlené olympijské heslo Rychleji, výše, silněji. Jsou to totiž právě lezci, kteří se musí o medaile porvat ve vertikálním triatlonu, jež zahrnuje sprinterské lezení na rychlost, silový bouldering plný neuvěřitelných gymnastických pohybů a do výšin vedoucí lezení na obtížnost, které prověří technickou vyspělost a vytrvalost závodníků.

Ve čtvrtek bude jasné, zda bude mít český tým důvod k minimálně stejné radosti, jako při Řehulově debutu v Sydney.

Se Sport.cz je Pavel Novotný spojený od prapočátku v roce 2003, od roku 2012 je vedoucím redakce. Jako reportér působil na olympijských hrách ve Vancouveru 2010 a Riu de Janeiro 2016.

Reklama

Související témata: