Hlavní obsah

TOKIJSKÝ ZÁPISNÍK: Japonská preciznost...

Tokio

O rok odložená olympiáda v Tokiu je navzdory pokračující pandemii koronaviru tady a čtenářům Práva a Sport.cz zprostředkovávají zpravodajství přímo z Japonska reportéři Michal Osoba, Radek Malina a Pavel Novotný. Své nejen sportovní postřehy z místa zaznamenávají do Tokijského zápisníku.

Foto: Sport.cz s Profimedia.cz

Tokijský zápisník

Článek

Ještě pár týdnů před samotným startem olympijských her se řešilo, zda se boje pod pěti kruhy vůbec uskuteční kvůli zhoršující se pandemické situaci v pořadatelské zemi. Hry nakonec dostaly zelenou. A s ohledem na okolnosti bylo jasné, že půjde o hry plné kompromisů.

Jistou spásou měla být preciznost a důslednost, která Japonec předchází. Realita v dějišti pověsti rozmetala. Doprava v rámci olympijské bubliny zajišťující transport novinářů připomínala loterii, kde o přesnosti nemohla být řeč.

Zásadní problém představovaly i chybějící olympijské pruhy v dopravě. Podle původního plánu se měla využívat především hromadná doprava v Tokiu. Jenže to kvůli pandemii nešlo. A ex post už se pruhy neřešily, tudíž když už autobusy přijely, nabíraly značné zpoždění.

Ovšem značná rozmanitost v dopravě se nevázala jen na autobusy. Objednat si taxislužbu? Přece na zadaném čísle. A že nefunguje? A na druhém z uvedených kontaktů nikdo nemluví anglicky? Nevadí, s trochou štěstí, respektive schopnosti dobrovolníků ovládat angličtinu, se taxi podaří objednat. Jen nikam neodcházejte, taxi je tu přesně ve tři. Málokdy se takový slib naplnil. Japonská preciznost se ukázala jako mýtus. V rámci olympijské bubliny rozhodně.

Jako sportovní novinář pracuje Radek Malina od roku 1996. Nejprve v redakci Kladenských novin, později Kladenského deníku, od prosince 1999 píše pro deník Právo a od roku 2003 i pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. Zúčastnil se dvou mistrovství Evropy ve fotbale, dvou letních a třech zimních OH.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články