Hlavní obsah

GLOSA: Plzeň? Spíše Charkov! Díky, Ukrajinci

Dvakrát se česká fotbalová reprezentace v zářijovém bloku představila na domácí půdě. Nejprve se čtvrtfinalisté posledního mistrovství Evropy střetli v Ostravě na stadionu ve Vítkovicích s Běloruskem (1:0), na závěr se v Plzni utkali s Ukrajinou (1:1), která na EURO také došla mezi posledních osm týmů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Coufal a Serhiy Buletsa z Ukrajiny během přípravného utkání.

Článek

Fanoušky na tribuny lákal i kouč Jaroslav Šilhavý. „Na nedávném mistrovství Evropy jsme zažili vyprodaný stadion v osmifinále proti Nizozemsku. Myslím, že si ten zápas v Budapešti užili úplně všichni – my i fanoušci. Proto bych byl moc rád, kdybychom si podobnou atmosféru a podporu zopakovali teď v září v Ostravě a v Plzni," přál si.

Výsledek? Zatímco ostravskou kulisu si všichni pochvalovali a fanouškům kapitán národního týmu Tomáš Souček děkoval, atmosféra ve Štruncových sadech zklamala. Nutno je pochopitelně brát v potaz, že ve Vítkovicích se bojovalo o body, na západě Čech se hrál přátelák. Přesto pokud by dvojzápas byl i bojem o pořadatelství příštích klání, vítěz je jasný.

„Ukrajinci mají hráče z Dynama Kyjev a Šachtaru, také Zinčenka, Jarmolenka, Jaremčuka. Proč se na ně nepřišlo podívat víc diváků? Mrzí mě, že diváci nechtějí přijít na takové hráče. Musím poděkovat hrstce českých diváků. A hlavně Ukrajincům, kteří vytvořili patřičnou atmosféru, lepší než hrát v tichu," prohlásil po remíze Vladimír Coufal.

Měl pravdu. Ve středu to chvílemi vypadalo, jako když se hraje třeba v Charkově než v Plzni. Ještě hodinu po utkání zněly ve Štruncových sadech především žlutomodré oslavné chorály...

Přitom hned ze dvou důvodů se dalo čekat, že po domácí fotbalové reprezentaci bude poptávka. Za prvé skoro dva roky se kvůli pandemii covidu muselo hrát bez fanoušků na tribunách. A za druhé uplynuly jen dva měsíce a kousek, kdy reprezentace zazářila, když Souček a spol. senzačně na mistrovství Evropy v osmifinále vyřadili ambiciózní Nizozemce. Po takovém úspěchu se dal čekat o Šilhavého partu větší zájem. Oficiálně na Ukrajinu dorazilo něco přes pět tisíc fanoušků a těžko říct, kolik z nich bylo Ukrajinců...

Ukrajina na EURO stejně jako Česko došla až do čtvrtfinále, kde ji vyřadila Anglie. Pro Ukrajince, kteří jsou v České republice největší národnostní menšinou, byl včerejší zápas svátkem a dali to najevo. O Češích se stejné říct nedá. Včerejší zápas českému fotbalu nastavil smutné zrcadlo.

Jako sportovní novinář pracuje Hynek Preisler přes třináct let let. Začínal v Libereckém deníku, od roku 2008 působil jako redaktor deníku Sport coby zpravodaj v Liberci, od roku 2017 pracuje v liberecké redakci deníku Právo a píše pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. O sportovním dění nejen informuje, ale rád i sportuje. Osmkrát běžel Jizerskou padesátku, jednou i Vasův běh, a zatím pokaždé doběhl do cíle. Vystudoval FF UK.

Reklama