Hlavní obsah

Csaplárův glosář: Sparta by měla koupit Pavlu Vrbovi dárkový koš, kolik bodů s jejím kádrem získal!

Téma osmého glosáře trenéra Josefa Csaplára je dané: ligový šlágr Plzeň-Sparta. Ovšem jen okrajově. Kouč se v něm zamýšlí, proč letenský klub dlouhodobě šlape na místě a nemůže se pohnout dopředu. Výstup je v kostce takový, že v trenérech problémy Sparty nejsou...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Pavel Vrba během utkání v Plzni.

Článek

„Začnu celkovým pohledem na sedmé kolo. Ve většině zápasů se hrál opravdu dobrý fotbal. Ani jsem nečekal, že tohle řeknu tak brzo. Nevšední, vynikající výkon podali útočníci Ibrahim Keita z Bohemky a plzeňský Jean-David Beauguel. Viděl jsem také nejlepší výkon Teplic za poslední čtyři roky, byť jim body proti Ostravě nepřinesl. Tleskám i mnohem nižšímu výskytu pseudobojovnosti (skluzů), i když jich bylo pořád na osm kol španělské ligy. Platí jasná rovnice, že čím méně skluzů, tím víc fotbalu.

Nelíbil se mi například skluz Romana Potočného. Jde o technického hráče, určitě se mu nelíbí, když do něj soupeř takhle zajede. Anebo skluz mnou respektovaného a oblíbeného sparťana Davida Pavelky. Udělal úplně zbytečný skluz na půlce půlky, před prvním gólem Plzně.

A teď pár poznámek k nejsledovanějšímu zápasu víkendu Plzně se Spartou. Že Sparta prohrála, není žádná tragédie. Plzeň byla prostě lepší, vyhrála zaslouženě. Z pohledu českého to byl super zápas. Ale z pohledu Evropy se jedná o tristní vysvědčení pro Spartu. Bavíme se totiž o Plzni, která v předkole Konferenční ligy vypadla s průměrným bulharským klubem, a kolo předtím za minutu dvanáct postoupila přes amatéry z Walesu. A s tímto mužstvem prohrála Sparta z mého pohledu rozdílem třídy. Mimochodem, sparťané, víte, že jedna třetina hráčů z vašeho kádru nemá ve Spartě vůbec co dělat?

Foto: @ACSparta_CZ, Twitter

Matěj Pulkrab (vlevo) v souboji o míč s Adamem Čičovským.

Pokusím se na problémy klubu z Letné podívat do hloubky. V posledních glosářích dávám různé vzkazy. Tady mám jeden pro sparťany: Nedivte se, že jste prohráli s Plzní, protože váš kádr je daleko horší. Přečetl jsem si, jaké cíle vyhlásil před sezonou váš management. Nesoustřeďte se na cíle, ale především na výkon vašeho managementu.

Směrem k A-týmu udělal management za poslední roky dvě dobrá rozhodnutí. V době, kdy se zdálo, že bude hrát Sparta ve skupině o záchranu, angažovala trenéra Vaška Kotala. Vytáhl ji do pohárové Evropy. Když skončil, přivedl Pavla Vrbu, který teď Spartu učí, jak se fotbal dělá.

Takže Sparťané, nesoustřeďte se tedy na trenéra, tam jste dobří. Naopak, měli byste koupit Pavlu Vrbovi dárkový koš, jak kouzlí. Jste druzí, máte šestnáct bodů. Ale jestli chcete být zase obávaným týmem, musíte se soustředit na výkon všech vašich ředitelů. Vaše kritéria pro jejich výběr, a sice že je někdo populární, lidé ho mají rádi, nebo je něčí kamarád, nebo kamarád kamaráda z dětství, nejsou nejvhodnějšími a nejzákladnějšími předpoklady k tomu, aby Sparta byla zase evropská. Pokud tedy chcete, aby evropská byla. Za mě je zásadní provést změnu ve výběrových řízeních. Vždycky by v nich měla rozhodovat kompetentnost.

Kdysi jsem prohlásil: Kolik se má ve Spartě vyhodit ještě trenérů a vyměnit hráčů, než se přijde na to, kde je chyba? Jestli chce mít Sparta velké cíle, musí řešit výkon managementu. Tečka.

Na závěr si dovolím malinký nápad. Poprosil bych trenéry napříč všemi soutěžemi o malý domácí úkol. Aby si vzali papír a na něj napsali, co si představují pod tím, když svým hráčům během zápasů říkají: Hrajte, nebojte se hrát. Příště v tom budeme pokračovat...

Josef Csaplár

Josef Csaplár (58) je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past“. Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama

Související témata: