Hlavní obsah

GLOSA: Kterak „Polský Židi“ zničili hokej jako řemen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čekal bych, že po dlouhých 350 dnech, kdy mohli na domácí utkání hokejové Sparty zamířit do O2 areny i fanoušci, si šlágr čtvrtého kola extraligy proti Třinci užijí. Zvlášť když se hrál hokej jako řemen, který nabídl 11 gólů, řadu krásných akcí i nespočet šarvátek. Přesto dojem z utkání, které svou kvalitou patřilo do play off, kazí nechutné výlevy některých sparťanských pseudofanoušků, kvůli kterým se nebude mluvit o úchvatném představení na ledě, ale o hnusu v hledišti.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

O vypjaté chvíle ve šlágru Sparta - Třinec nebyla nouze.

Článek

„Polský Židi", začalo se ozývat z kotle Sparty ve 35. minutě, když na ledě končila hromadná bitka, do níž se zapojili až na brankáře všichni hráči na ledě, a dokonce i někteří ze střídačky včetně trenéra Ocelářů Václava Varadi.

Dokážu pochopit naštvání příznivců Pražanů. Třinec ve druhé třetině během necelých deseti minut nasázel domácím čtyři góly, fanouškům se nelíbila některá rozhodnutí sudích, z mnoha potyček vinili hostující celek.

Co však pochopit nedokážu, jsou antisemitistické výlevy. Emoce neemoce. Vždyť existuje desítka jiných možností, jak se proti soupeři vymezit a dát mu najevo svůj hněv.

Neberu argument, že řada fanoušků se prostě nechala strhnout davem. Že vlastně ani nevěděla, co daná slova znamenají, a když je křičel Tonda vedle, tak já musím taky.

Neberu argument části sparťanských fans, že i oni si musejí na kluzištích soupeřů vyslechnout, jaké jsou „pražské ku*vy" a podobně. Ano, musejí a pochopitelně ani taková skandování na stadiony nepatří. Srovnávat je však s antisemitistickými pokřiky mi přijde iracionální.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Brankář Alexander Salák ze Sparty inkasuje gól. Přihlížejí Martin Jandus (vlevo) ze Sparty, Michal Kovarčík (druhý zprava) z Třince a Ondřej Mikliš (vpravo) ze Sparty.

Nechápu, že v daný moment nezareagoval hlasatel na stadionu. Měl fanoušky vyzvat, aby se něčeho podobného propříště zdrželi.

Pochvalu naopak zaslouží vedení Sparty, které nestrkalo hlavu do písku a ihned po utkání zareagovalo. „Sice jsem to neslyšel, ale s takovými pokřiky se jako klub určitě neztotožňujeme. Budeme to muset řešit," prohlásil pár minut po skončení zápasu sportovní manažer Pražanů a asistent trenéra Jaroslav Hlinka.

„Od tohoto ojedinělého excesu některých z nich se musíme distancovat. Věříme, že se podobná věc už nikdy nebude opakovat. Fandění proti duchu fair play na hokej nepatří," přidal se tiskový mluvčí Sparty Marek Táborský.

Teď je na tahu disciplinární komise extraligy. Musí dát najevo, že podobné chování už příště nebude tolerovat. Že příště přijde mastná pokuta a klidně i nepodmíněné uzavření stadionu.

I když si ani tak nejsem jistý, jestli se pak některým individuím v hlavě rozsvítí...

Jan Škvor

Jako redaktor internetového portálu www.sport.cz působí Jan Škvor od roku 2007, specializuje se na lední hokej. Jako reportér absolvoval šest hokejových mistrovství světa a zimní olympijské hry 2014 a 2018.

Reklama

Související témata: