Hlavní obsah

Liberec musí porazit Grasshopers

Pokud chtějí hráči Liberce i nadále pomýšlet reálně na postup do další fáze Poháru UEFA, potřebují dnes pod Ještědem bezpodmínečně získat tři body se švýcarským Grasshopers Curych.

Článek

Úřadující český mistr vkročil do hlavní fáze poháru UEFA docela úspěšně, když získal cenný bod s FC Sevillou, která je papírově vůbec nejsilnějším celkem skupiny C. Poté ale svěřenci Vítězslava Lavičky zcela vyhořeli v Portugalsku s Bragou a po debaklu 4:0 si zkomplikovali cestu za postupem. Dnes proti švýcarskému celku tak hrají o bytí a nebytí. "Musíme vstřelit gól a nejlépe vyhrát, abychom šance na postup uchovali v oblasti reality," řekl kouč Lavička. "Všichni věříme, že se zase vrátíme na vítěznou vlnu. Jeden zápas nás může nakopnout," doplnil záložník Jiří Bílek, který se o víkendovém kole Gambrinus ligy postaral o vyrovnávající branku proti Mladé Boleslavi.

Skvělá technika s míčem, obrovský přehled a fantastické trestní kopy. Vším tím se mohl pyšnit bývalý bulharský reprezentant Krasimir Balakov, který je momentálně koučem Grasshopers. Na české celky má jistě dobré vzpomínky, jelikož to byl právě on, kdo před osmi lety vyřadil se Stuttgartem pražskou Slavii z poháru UEFA svými dvěma trestnými kopy. Letos v létě zase po dvou výhrách 2:0 z Poháru Intertoto vyřadil už v roli trenéra "Kobylek" Teplice a pak prošel s mužstvem až do hlavní fáze Poháru UEFA. Z Grasshopers se mu letos podařilo vybudovat velice zajímavý tým. V létě sice odešlo z klubu osm hráčů, ale Balakov vsadil na mládí a to se mu vyplácí. "Kobylky" jsou nyní na špici švýcarské ligy a už sní o titulu. "Ještě jsme nic nedokázali," tvrdí čtyřicetiletý kouč. V Poháru UEFA sehráli prozatím jedno utkání; na domácím hřišti podlehli 2:5 nizozemskému Alkmaaru. I proto je pro ně dnešní zápas rovněž velice důležitý. Do Liberce přicestovali bez zraněného obránce Langkampa a útočníka Blumera.

Severočeši vstupují do utkání podle bookmakerů společnosti bwin v roli mírného favorita. Vsadit si tak na ně můžete v kursu 1.90. Remízu ocenili experti kursem 3.30 a na šestadvacetinásobného švýcarského mistra vypsali kurs 3.55.

Reklama