Hlavní obsah

Liberec chce zvítězit

Sehrají dnes Severočeši na hřišti Alkmaaru svůj poslední zápas tohoto ročníku Poháru UEFA? Jistotu postupu jim zajistí pouze vítězství. Naděje to je sice reálná, ale uskutečnit ji - nebude nic jednoduchého.

Článek

Síla Alkmaaru tkví jednoznačně v ofenzívě. V Poháru UEFA svěřenci slavného Louise van Gaala nejdříve sestřelili Bragu v poměru 3:0 a poté uštědřili debakl 2:5 Grasshoppers. Aktuálně druhému celku nizozemské ligy se takto daří i v domácí soutěži; průměr třech vstřelených branek na zápas hovoří za vše. "V ofenzivě jsou opravdu skvělí," souhlasil trenér Liberce Vítězslav Lavička. Základem tohoto pojetí hry je bezesporu bývalý kouč Barcelony, Ajaxu nebo nizozemské reprezentace Louis van Gaal. Kvůli své tvrdosti a nekompromisnosti čelil ve své trenérské kariéře už několika konfliktům. Jeho cíle byli vždy ty nejvyšší a nyní v Alkmaaru to není jinak. Díky jistotě postupu dnes bude šetřit několik hráčů. Nenastoupí Ryan Donk, Kees Luijckx, Rogier Molhoek a Demy de Zeeuw. Zcela fit po zranění navíc nejsou ještě Joey Didulica a Kew Jaliens.

Liberec má otázku postupu ve vlastních rukách, jestliže dnes zvítězí, poté bude v Poháru UEFA pokračovat i na jaře. "Jestli chceme postoupit, musíme vyhrát. Nic jiného nám nezbývá. Chceme si už zajistit postup, ne jen čekat na zaváhání Bragy," řekl nejzkušenější člen liberecké výpravy Tomáš Janů. "Víme, že sedm bodů zaručí postup. Každý jiný výsledek znamená, že budeme muset čekat do posledního kola. Ale my chceme v Alkmaaru uspět, přestože si uvědomujeme, že jedeme na hřiště asi nejsilnějšího týmu ve skupině," řekl kouč Lavička. Jeho taktika bude spočívat v aktivitě. "Bude potřeba, abychom byli dost kompaktní v obraně, ale musíme také najít dost odvahy a efektivity směrem dopředu. Alkmaar hraje hodně útočně, nabízí se tam šance na brejkové situace," uvedl Lavička, který dnes bude postrádat Ančice. Lehčí zdravotní problémy má dvojice Šinglár - Blažek. Otazník startu visí rovněž nad Hochmeisterem.

Severočeši vstupují do utkání podle bookmakerů společnosti bwin v roli outsidera a vsadit si tak na ně můžete v kursu 7.60. Remízu ocenili kursem 3.75. Na nizozemského favorita najdete u stejné společnosti kurs 1.40.

Reklama