Hlavní obsah

Domácí Nizozemce čeká v semifinále silná Anglie

Mistrovství Evropy do 21 let dospělo do své konečné fáze. V prestižním semifinále mohou spoléhat na podporu svých fanoušků domácí Nizozemci, kteří se budou snažit probít do finále přes Anglii.

Článek

V prvním utkání na turnaji si výběr Tulipánů poradil s Izraelem 1:0, když výhru zajistil již v 10. minutě záložník Maduro. Překvapivým tahem bylo rozestavení 4-4-2 oproti klasické hře holandských týmů na tři útočníky. Proti Portugalsku nastoupili svěřenci kouče De Haana už v obvyklém rozestavení 4-3-3 a opět zvítězili. První gól vstřelil v 33. minutě z penalty útočník Ajaxu Amsterodam Ryan Babel. V 75. se trefil další útočník Righters. O dvě minuty později už Portugalsko pouze korigovalo brankou Velosa na konečných 2:1. Po dvou zápasech tak měli Oranjes jistotu postupu.

To se samozřejmě projevilo na základní jedenáctce, která nastoupila do posledního zápasu ve skupině proti Belgii. Trenér De Haan pro jistotu šetřil několik hráčů včetně Madura, jenž měl problémy s kyčlí, ale dnes nebude na hřišti chybět. „Cítím se zdravý a zlepšuji se každým dnem,“ řekl důležitý muž holandské sestavy. I přes ne zrovna tradiční jedenáctku Nizozemci v derby Beneluxu uhráli remízu 2:2, díky čemuž skončili na samotném čele skupiny A. Tím pouze potvrdili svoji kvalitu. „Ve svém středu nemají takové osobnosti jako třeba v minulosti Huntelaara, ale jejich velikou devizou je týmový duch,“ řekl dlouholetý seniorský reprezentant Tulipánů Frank de Boer.

Tato slova jistě budou dnes chtít potvrdit proti Anglii, která se prozatím jeví jako mužstvo nabité hvězdami, které moc nespolupracuje. Důkazem toho byl i první zápas na turnaji, ve kterém reprezentanti Albionu remizovali s Českem a s výsledkem rozhodně nemohli být spokojeni. Vždyť těsně před koncem měli k dispozici penaltu, kterou však neproměnili a zápas proto skončil bez branek. Ve svém druhém vystoupení opět remizovali - tentokrát s Itálií. Z výsledku tohoto utkání opět nemohl být nadšený trenér Stuart Pearce. Po dvou slepených brankách Nugenta a Lity vedlo mužstvo z Britských ostrovů v polovině prvního poločasu 2:0. Nadějný výsledek však neudrželo a zápas skončil 2:2.

Postup si tak Angličané museli vybojovat narozdíl od Nizozemců až v posledním zápase. Díky příznivému vývoji skupiny měli i přes zisk pouhých dvou bodů vše ve svých rukách - stačilo jim porazit už jasné postupující - Srby. To jsem jim podle předpokladů podařilo i proto, že Balkánci do zápasu neposlali určitě nejsilnější sestavu. Přesto neprobíhal zápas bez problémů, Angličané zaplatili vyloučením záložníka Tottenhamu Huddlestonea, na konci utkání se navíc strhla mezi hráči potyčka. Přesto si dnes Angličané věří. „Nemyslím si, že jsme ale ukázali vše, co v nás je. To nejlepší teprve přijde. Očekáváme moc těžký zápas, avšak v Nizozemsku už jsme dříve hráli a porazili jsme je,“ řekl záložník James Milner. Kromě vykartovaného Huddlestonea bude dnes kouč Pearce postrádat zraněného Leightona Bainese.

Díky domácímu prostřetí favorizují bookmakeři mírně domácí, na něž vypsali kurs 2.00 rovné. Na remízu si můžete vsadit s kursem 3.25 a na vítězství Albionu je kurs 3.40. Společnost bwin bude samozřejmě nabízet k tomuto utkání i live sázky.

Reklama