Hlavní obsah

Barcelonu a Valencii čekají týmy z druhé poloviny tabulky

Ve dvou sobotních utkáních španělské La Ligy se utkají dva týmy bojující o titul se dvěma outsidery. Barcelona zavítá na hřiště Getafe, kde však loni v poháru inkasovala direkt 4:0, Valencii s novým koučem Koemanem čeká nováček z Murcie.

Článek

Getafe CF - FC Barcelona  (sobota 20:00)

Barca má další šanci potvrdit svou domácí formu i na hřištích soupeřů, když cestuje do Madridu, aby se zde střetla s Getafe. Cílem domácích bude zisk bodu, což by nemuselo být nic nemožného, vždyť Katalánci zatím mimo Camp Nou vyhráli v lize jen jednou.

Rozdíl ve výkonech doma a venku je opravdu pozoruhodný. V Ciudad Condal zatím Blaugranas ani jedinkrát nezaváhali, ve zbylých zápasech je statistika mnohem horší, pouhých šest bodů z patnácti možných!

Každopádně svěřencům Franka Rijkaarda chybí na první místo jediný bod a klíčem ke špičce tabulky by mohla být zlepšená forma Ronaldinha. Brazilský míčový kouzelník se v utkáních proti Betisu a Glasgow Rangers pžiblížil výkonům z před dvou let a tím vzniká pro obranu Getafe obrovský problém, neboť hlídat najednou Ronaldinha a Messiho v nejlepší formě se zdá být skoro nemožné. K tomu všemu se začíná gólově prosazovat další útočná hvězda – Thierry Henry.

Jak tedy bude vypadat složení útoku, je víceméně jasné. Otazníky visí, jako už obvykle, nad složením obrany. Defenzivní řada zatím fungovala na jedničku, avšak skoro vždy v jiné sestavě. Tentokráte by se měl na pravou stranu vrátit Gianluca Zambrotta, jehož ze středečního utkání Ligy mistrů vyřadilo zranění. Stoperskou dvojici podle všeho vytvoří Carles Puyol s Gaby Militem, stranu levou zajistí Eric Abidal.

Getafe, pod vedení barcelonské legendy Michaela Laudrupa, sice začalo sezónu doslova tragicky, ale nyní dokázalo získat dvakrát po sobě tři body (proti Athleticu Bilbao respektive Osasuně Pamplona) a alespoň na čas se vzdálilo sestupovým pozicím.

Obránce Belenguer ujišťoval, že jsou způsoby, jak zastavit Lionela Messiho (v reakci na slavný gól, který jim mladý argentinec vstřelil minulou sezónu), avšak on sám se zápasu nezúčastní. Jeho místo ve středu obrany obsadí vedle Cata Díaze Mario, ze zálohy jim budou vypomáhat defenzivně naladění De la Red s Casquerem a z možných brejků se pokusí udeřit Uche a Kepa.

Getafe CF

Abbondanzieri - Cortés, Mario, Díaz, Licht - Pablo, De la Red, Casquero, Sousa - Kepa, Uche

FC Barcelona - pravděpodobná sestava:

Valdés - Zambrotta, Puyol, Milito, Abidal - Xavi, Touré Yaya, Iniesta - Messi, Henry, Ronaldinho

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 3.45 - 1.55

Tip EuroFotbal.cz: 2

Valencia CF - Real Murcia  (sobota 22:00)

Do Valencie přijede Murcie, která bude chtít využít momentálního rozpoložení klubu z východního pobřeží Španělska. Netopýři se trápí, o víkendu sice vyhráli na hřišti Mallorky, a vzpamatovali se po dvou těžkých debaklech od Sevilly a Ralu Madrid, v úterý ovšem znovu inkasovali těžký direkt od Rosenborgu, který Valencii zařídil již čtvrtou porážku v řadě na vlastním stadionu.

Valencii nepomohl proti Rosenborgu ani nový trenér, Ronald Koeman, který si tak odbyl nepovedou premiéru na lavičce tohoto klubu. Na Koemana čeká spousta práce, s níž mu má pomoci nový asistent trenéra, jímž byl v úterý jmenovaný Jose Mari Bakero. Bývalá hvězda FC Barcelony se s Koemanem osobně zná se společného působení v katalánském klubu, jejich spolupráce by tak měla být bezproblémová.

"Musíme být týmovější, hrát jako tým, jako klub, " řekl Koeman novinářům, a pokračoval:"Jsou tu základní prvky proto, abychom hráli dobře. Máme dostatečnou kvalitu, k tomu, abychom vyhrávali." Valencie je momentálně čtvrtá s jednadvaceti body, a Koeman věří, že jeho tým se může držet na čele celou sezonu:"Musíme si více věřit, s více důvěrou v sami sebe budeme schopni bojovat o čelo tabulky po celou szeonu. Chci po hráčích aby byli mentálně silní, a vzali na sebe více zodpovědnosti, momentálně je to však těžké."

Koeman se proti Murcii, jak už to ve Valencii v posledních pár sezonách bývá zvykem, musí obejít bez řády fotbalistů. Nastoupit nemohou Edu, Gavilán, Sunny, Alexis, Canizares a trochu překvapivě dvojice Fernandez, Joaquin. Po lehčích zraněních se vrací Baraja s Marchenou.

Murcia se pohybuje v klidném středu tabulky, jedenácté místo znamená, že Real je zatím nejlepší z nováčků letošní sezony. Minulé se kolo se však svěřencům trenéra Lucase Alcaraze nevyvedlo, na domácím stadionu podlehli letos zatím podprůměrnému Deportivu. Nicméně Murcia je stále daleko od sestupových příček, a kouč Alcaraz je spokojený: "Jsem nadšen z dosavadních výkonů mého týmu, hrajeme dobře a jsem si jist, že můžeme mít velice dobrou sezonu." Alcaraz k duelu s Valencií řekl: "Valencia je velký tým, který však potřebuje nutně dobrý výsledek, a to je kombinace, kterou já nemám rád. Musíme se připravit na souboj s klubem na takové úrovni." Mimo hru jsou Curro Torres a Stephane Pignol.

Valencia CF

Hildebrand - Miguel, Helguera, Albiol, Moretti - Angulo, Marchena, Albelda, Silva - Villa, Morientes

Real Murcia - pravděpodobná sestava:

Notario - Maraňón, Arzo, Ochoa, Mejia - Lucas, Movilla, Pablo García, Regueiro - Baiano, Alonso

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 7.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama