Hlavní obsah

Futsal ME: Ukrajina hraje o naději s Ruskem

Čeští reprezentanti ve futsale včera podlehli domácím Portugalcům a přišli tak o naději zahrát si semifinále. Tu naopak stále mají Ukrajinci, kteří se dnes porvou o body v derby s věčným rivalem Ruskem.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ruská futsalová reprezentace patří ke světové špičce stejně jako tamní klubová halová kopaná. Po rozpadu Sovětského svazu získali už samostatní Rusové bronzové medaile na mistrovství světa a stříbro na evropském šampionátu v roce 1996. O tři roky později navíc vybojovali vůbec první zlato, které je jejich prozatím i posledním. Blízko prvenství byli reprezentanti největšího státu světa před dvěma lety v Česku, kde nestačili až ve finále na Španělsko.

Bez problémů se svěřenci trenéra Olega Ivanova probojovali na letošní šampionát v Portugalsku, když si v kvalifikaci suverénně poradili s Litvou, Řeckem i Maďarskem. Do bojů na západě Pyrenejského poloostrova vstoupili Rusové vítězstvím 5:3 se Srbskem, když se především blýskl rodilý Brazilec Cirilo, jenž zaznamenal hattrick. „Byl to úvodní zápas mistrovství, což přineslo nějakou nervozitu. Je vždy výborné, když se na úvod vyhraje,“ konstatoval Vladislav Shayakhmetov, který vstřelil pátý gól Rusů v zápase se Srbskem.

Dnes se Sborné postaví mužstvo Ukrajiny, která byla ještě před několika lety součástí SSSR a i zde je futsal velmi sledovaným sportem. Můžou za to bezesporu také úspěchy, které ukrajinská reprezentace už vybojovala. Na úvodním MS v roce 1996 si muži trenéra Gennadije Lysenchuka zahráli semifinále, v letech 2001 a 2003 navíc získali stříbro na evropských šampionátech.

Kouč Lysenchuk je prvním a prozatím posledním lodivodem národního mužstva, a po neúspěšném ME v Ostravě před dvěma lety kompletně přeskládal kádr. Nově sestavený výběr bez problémů prošel kvalifikací přes Slovensko, Izrael a Andorru, ale ve svém úvodním vystoupení na probíhajícím šampionátu podlehl obhájcům titulu ze Španělska 2:6.

Dnes tak potřebují Ukrajinci zvítězit a jste-li názoru, že se jim to podaří, pak si na ně vsaďte u bwin s kursem 3.95. Souhlasíte-li však s experty světové jedničky kursového sázení, pak si vsaďte na Rusy za kurs 1.45. Remíza není ve futsale až tak častým jevem, čemuž odpovídá kurs 5.35.

Reklama