Hlavní obsah

Mladí Slováci jsou sehraní

V Liberci a Pardubicích začíná dnes mistrovství světa ledních hokejistů do dvaceti let. Hned první den je na programu celá řada velmi zajímavých duelů. Večer si Rusko zahraje s Finskem a Kanadě se postaví reprezentace hostitelské země. O čtyři hodiny dříve nastoupí USA proti Kazachstánu a v Pardubicích Švédsko proti Slovensku.

Článek

Švédsko čeká v této věkové kategorii na jakoukoli medaili už více než deset let. Přesto lze napsat, že se jeho postavení postupně lepší, protože na minulém mistrovství světa, jehož bylo pořadatelem, si již přímo zahrálo o bronz. Sice na něj po těsné prohře nedosáhlo, ale potvrdilo svoji zvolna stoupající tendenci, kterou nastartovalo před čtyřmi roky, kdy skončilo osmé. Pokud v ní bude pokračovat, mělo by se letos již cenného kovu dočkat. Švédsko na mistrovství světa přijelo s šestnáctiletým mohutným útočníkem Svenssonem. V brance by se mohl objevit syn slavného otce Stefan Ridderwall, který již chytá v nejvyšší švédské soutěži za Djurgaarden. Ze zámořských soutěží byli nominování čtyři hráči v čele s útočníkem Mollerem.

Slovensko za dobu své krátké samosatné historie získalo pouze jednu bronzovou medaili. Na loňský šampionát by však nejraději rychle zapomnělo, protože o jeho záchraně rozhodl až výsledek zápasu, v němž nefigurovalo. I tento fakt stál jistě za novým zvláštním modelem přípravy pro turnaj, který dnes začíná. Slovensko vybralo tým mladých hráčů, kteří sehráli velké množství zápasů proti klubům z nejvyšší domácí soutěže. Výsledky byly velmi špatné, ale cílem bylo něco jiného. Slovenští mladíci hráli proti zkušeným harcovníkům, což jim mělo dodat sebedůvěru před turnajem, kde se budou měřit s věkově sobě rovnými. Čtyři hráči ve slovenském dresu přijedou přímo odčinit loňský propadák. Útočník Skokan si zahraje na turnaji této věkové kategorie již potřetí.

Oba reprezentační týmy se spolu na tomto turnaji setkávají pravidelně. Popáté v řadě se totiž ocitly ve stejné základní skupině. Bookmakeři bwin se tváří, že není větších pochyb o tom, jak zápas skončí. Na výhru Švédska vypsali kurs 1,25 . Seveřané skutečně dnešního soka na minulých třech mistrovstvích vždy porazili. Slovensko ze vzájemného duelu odešlo naposledy jako vítěz v roce 2003, což mu zároveň zaručilo postup do čtvrtfinále. Pokud tentokrát bude alespoň bodovat, stane se tak v kursu 3,4 .

Reklama