Hlavní obsah

Australian Open pozná překvapivého vítěze

Eurotip.cz

Do finále úvodního grandslamu sezony se neprobojoval Roger Federer ani Rafael Nadal. O cennou trofej si to v Melbourne rozdají třetí hráč světa Novak Djokovič a nenasazený Jo-Wilfried Tsonga.

Článek

Naprosto suverénním způsobem prošel Novak Djokovič pavoukem mužské dvouhry Australian Open, když v žádném ze zápasů neztratil ani jeden set. Nutno poznamenat, že proti sobě neměl žádné slabé soupeře a to především od osmifinále, v němž narazil na domácího Lleytona Hewitta, který do té doby hrál velmi dobrý tenis. Ve čtvrtfinále teprve dvacetiletý Srb změřil síly s loňským finalistou Turnaje mistrů Davidem Ferrerem a v semifinále rovnou se světovou jedničkou Rogerem Federerem. Rodák z Bělehradu už loni dokázal švýcarského fenoména jednou porazit, ale zdaleka to nebylo takovým způsobem jako nyní. Je bezesporu možné, že držitel posledních dvou titulů z Melbourne právě v semifinálovém souboji předal Djokovičovi štafetu.

V tuto chvíli třetí hráč světa jistě má na to, stát se v budoucnu světovou jedničkou a budou-li jeho výkony růst stále takovým tempem jako doposud, pak to nebude dlouho trvat. Nyní si může Djokovič připsat na své konto první grandslamový titul a zapsat se tak do historie světového tenisu. Proti však bude jistě Francouz Tsonga, který se stal bezesporu největším australským překvapením. „Tsonga šel nahoru. Je to úžasný atlet,“ řekl k soupeři Djokovič. „Viděl jsem mnoho jeho zápasů a jako na každého i na mne zapůsobil způsobem, jakým hraje,“ dodal mladý Srb.

Jo-Wilfried Tsonga je sice o dva roky starší, ale to neznamená, že by právě on nemohl být v budoucnu světovou jedničkou. Rodák z Le Mans však musí nejdříve zapracovat na své dlouhodobé výkonnosti, kterou nemá nikterak slavnou, díky čemuž je momentálně 38. hráčem světa. Na svém kontě navíc stále nemá ani jeden titul z podniku ATP, a bylo by impozantní, kdyby vůbec první vybojoval na Australian Open. Rozhodně však na to má, což dokazují jeho vítězství s Andy Murrayem, Richardem Gasquetem, Michailem Južným a Rafaelem Nadalem. „Hraji velmi dobrý tenis a i ve finále bud těžko k poražení, řekl obrovitý Francouz, který se s Djokovičem utká na kurtu vůbec poprvé.

Jo-Wilfried Tsonga je s kursem 2.82 na vítězství outsiderem zápasu. Na výhru Novaka Djokoviče vypsala sázková kancelář bwin kurs 1.32. Vsadit si můžete klidně až v průběhu utkání live.

Reklama