Hlavní obsah

Barcelona se může přiblížit Realu

Barcelona může po zaváhání Realu snížit jeho náskok na čele tabulky. Chce to maličkost, vyhrát v Almerii. Espanyol přivítá Mallorku a Atlétiko počítá s jistými body proti Levante. Villarreal bude hrát doma proti trápící se Zaragoze.

Článek

Espanyol Barcelona - Real Mallorca  (neděle 17:00)

Zadrhnutý Espanyol očekává návrat formy dříve, než ho na jeho vlastním hřišti smete rozjetá Mallorca. A Katalánci to nutně potřebují, vždyť ještě nedávno vypadaly evropské poháry jako jasná záležitost, nyní se začínají vzdalovat.

Los Periquitos zkrátka po skvělé první polovině sezóně ztratili onu pověstnou jiskru a odvetná část sezóny je zatím nejhorší za posledních deset let! Ernesto Valverde, trenér Espanyolu, navíc nebude moci počítat s dvěma klíčovými muži – v minulém kole proti Realu Madrid se totiž vykartovali brankář Kameni a kapitán Raúl Tamudo.

Na hřiště se tedy podívají Iňaki Lafuente a Jonathan Soriano, nahradit absentující na sto procent je však takřka nemožné. Zbytek základní jedenáctky by nicméně změn doznat neměl, otázkou je snad jen to, kdo z dvojice Lola – Ángel Martínez dostane přednost.

Mallorca je jediným celkem, který ještě nepoznal v druhé části sezóny porážku. Co víc, v posledním kole doslova rozmetla Recreativo Huelva 7:1, což jí do zápasu na Montjuicu dodá potřebné sebevědomí. Však ho také bude potřeba, neboť na olympijském stadiónu už šest let v řadě neurvala ani bod.

Co se týče absencí, samozřejmostí je chybějící Pereyra (odešel do Lokomotivu), k dispozici nebude ani zranění Scaloni, Webó a Gonzalo Castro.

Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:

Lafuente - Zabaleta, Jarque, Torrejón, García - Valdo, Lola, Hurtado, Riera - Luis García, Sorriano

Real Mallorca - pravděpodobná sestava:

Moyá - Héctor, Ramis, Nunes, Navarro - Valero, Basinas, Ibagaza, Varela - Arrango, Guiza

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.05 - 3.65

Tip EuroFotbal.cz: 1

Villarreal CF - Real Zaragoza

V dobré formě hrající Villarreal hostí na El Madrigalu čtrnáctou Zaragozu. Domácí celek v posledních šesti duelech La Ligy nepoznal hořkost porážky, když si na své konto připsal tři remízy a tři výhry. Naposledy dokázala "Žlutá ponorka" porazit na Nou Campu slavnou Barcelonu po skvěle takticky zvládnutém duelu 2:1. Na třetím místě mají momentálně svěřenci trenéra Pellegriniho ztrátu čtyř bodů na druhou Barcelonu, náskok na čtvrté Atlético činí šest bodů.

Záložník Cazorla před nedělním duelem řekl: "Potřebujeme proti Zaragoze vyhrát a udržet náš náskok nad dalšími týmy na špici tabulky. Máme skvělou formu, musíme se plně soustředit, protože nechceme tuto formu ztratit." Kouč Pellegrini má k dispozici takřka kompletní kádr, otazník visí jen nad startem španělského obránce Angela Lopeze.

br> Zaragoza v minulém kole konečně vyhrála, když po čtyřech předchozích nezdarech dokázala porazit čtvrté Atlético 2:1. V utkání proti klubu z hlavního města se na lavičce Los Maňos představil nový kouč Manolo Villanova, který si tak připsal vítěznou premiéru. Tři body z tohoto duelu posunuly hráče Zaragozy v tabulce na čtrnácté místo, náskok na osmnáctou Huelvu je čtyřbodový.

Tři body získal Real na hřišti soupeře v letošní sezoně jedinkrát a ve venkovní tabulce je na předposledním místě, na hřišti Villarrealu to bude mít Zaragoza hodně těžké. Navíc se kouč Villanova musí obejít bez vykartovaného Juanfrana, zatímco Aimar, Cuartero, Fernandez, Pavon a Generalo chyběji kvůli zraněním. V týdnu měl zdravotní problémy také kanonýr Diego Milito, v nedělním utkání by však nastoupit měl.

Villarreal CF - pravděpodobná sestava:

Lopez — Javi Venta, Godin, Gonzalo, Capdevila — Cani, Senna, Eguren, Pires — Nihat, Rossi

Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:

Cesar — Diogo, Ayala, Sergio, Paredes — Luccin — Gabi, Oscar, Matuzalem, Sergio Garcia — Milito

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 5.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Real Valladolid - Osasuna Pamplona

Na stadionu Josého Zorrilly se utká sedmnáctý Valladolid s třináctou Osasunou. Domácí mužstvo se v posledních týdnech propadá tabulkou, v minulých sedmi zápasech dokázal tým trenéra Mendilibara vyhrát jen jedinkrát a po poslední prohře s Bilbaem se propadl až na poslední nesestupující příčku.

V letošní sezoně vynikající útočník Llorente před zápase řekl: "Osasuna je náš přímý soupeř v boji o záchranu a my hrajem doma. Musíme podat nejlepší výkon a pokusit se získat více bodů než oni." Llorente bude koučovi Mendilibarovi k dispozici poté, co si odpykal trest za karty v minulém kole, naopak kvůli kartám si nezhrají Marcos a Lopez.

Osasuna v posledních třech duelech získala sedm bodů a v tabulce se posunula na třináctou pozici. V minulém kole dokázali svěřenci trenéra Zigandy porazit na domácím stadionu Almerii, bylo to již čtvrté vítězství v řadě na domácím stadionu pro Osasunu. Mladý obránce Azpilicueta, který u výhry nad Almerii chyběl kvůli kartám, před duelem s Valladolidem prohlásil: "Jsem natěšený na návrat do sestavy, minulou neděli to bylo těžké sledovat utkání z tribuny, nejdůležitejší je, že výkon týmu nebyl ovlivněný nepřítomností hráčů. Musíme pokračovat v dobrých výsledcích na domácím stadionu, na cizích hřištích možná postrádame takovou sílu, ale myslím, že v posledním vystoupení ve Villarrealu (1:1) jsme tu sílu měli a chtěli bychom v tom pokračovat." Krom Azpilicieuty se do sestavy Pamplony vrací po zranění Miguel Flano, naopak k dispozici nebude Nekounam a Margairaz. Kvůli kartám se v sestavě určitě neobjeví Patxi Punal.

Real Valladolid - pravděpodobná sestava:

Asenjo, Cifuentes, Bea, Calvo, Sanchez, Rubio, Dorado, Sisi, Victor, Sesma, Llorente.

Osasuna Pamplona - pravděpodobná sestava:

Ricardo, Azpilicueta, Cruchaga, Josetxo, Monreal, Astudillo, Garcia, Juanfran, Plašil, Vela, Sola.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.05 - 3.35

Tip EuroFotbal.cz: 2

Getafe CF - Racing Santander

Getafe hostí Racing Santander. Domácí stoupají tabulkou a myslí na evropské poháry i pro příští rok, hosté velmi vážně sahají po účasti v Lize mistrů. Malý madridský celek zatím dobře zvládá účast ve třech soutěžích. Má na dosah finále Španělského poháru, v Evropě změří síly s Bayernem Mnichov, v domácí lize je devátý, přijatelných šest bodů od šesté příčky. Kouč Michael Laudrup chce svým svěřencům vymazat hlavy po slavném postupu přes Benfiku Lisabon a jistě je v kabině zakázáno skloňovat i jméno bavorského gigantu.

Zajímavé je, že ve čtvrtek navíc čeká Getafe další zápas se Santanderem, tentokrát v Copa del Rey. Vše jde ale zatím dobře, o tom svědčí i výhra v minulém kole na půdě Realu Murcia vysoko 3:0, navíc tým zdobí bilance už deseti zápasů bez prohry v řadě. Celku jistě pomůže i návrat posledně distancovaných hráčů útočníka Braulia a obránce Maria Alvareze. Uzdravení by měli být i Ikechukwu Uche a Esteban Granero, ale možná je bude Laudrup šetřit. Úspěšný kouč Laudrup je skloňován s možným přesunem po sezoně do Barcelony či Chelsea.

Racing je momentálně pátý, Atlétiko Madrid je čtvrté, ale jen díky lepšímu skóre. Už minulý rok Santander čeřil vodu okolo evropských pohárů, ze svých výsledků neslevil ani po odchodu střelce Žigiče. Kouč Marcelino ordinuje týmu celoplošný presink a podle zpráv na internetu mají o něj zájem například Sevilla, Newcastle či Valencia. Nevydařené únorové výsledky jsou pryč, nyní tým vyhrál v lize třikrát za sebou. Horší je to v Copa del Rey, kde musí na domácím hřišti dotahovat prohru 1:3. Marcelino už dříve řekl, že Mohamed Tchité, Aldo Duscher, Ayoze a César Navas budou šetřeni pro pohárové utkání.

Getafe CF - pravděpodobná sestava:

Abbondanzieri - Cortes, Tena, Belenguer, Signorino - Celestini, Pablo Hernandez, Cotelo, Casquero - Braulio, Albín

Racing Santander - pravděpodobná sestava:

Toňo - Pinillos, Garay, Oriol, Gutierrez - Alvarez, Orteman, Colsa, Jorge Lopez - Munitis, Smolarek

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.10 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 0

UD Almería - FC Barcelona

Barca zažívá nejhorší sérii v letošní sezóně La Ligy a pokusí se ji přerušit na hřišti UD Almería, nebude to ovšem nic snadného, vždyť kvůli marodce musel trenér Rijkaard povolat tři hráče z béčka. Navíc nováček soutěže na domácí půdě jistě nebude chtít ztratit body, které můžou zajistit Pohár UEFA, přece jenom stále je to na šestou příčku jen pět bodů...

Jak už bylo řečeno, Katalánci mají nejhorší šňůru zápasů, poprvé prohráli hned dva v řadě. A co čert nechtěl, zrovna to bylo v době, kdy Barca ztrácela na Real Madrid jen dva body. Nyní je to bodů osm, takže další porážka nepřipadá pro Blaugranas vůbec v úvahu.

Problémem je velká řada absencí. Tou nejvýraznější je samozřejmě Lionel Messi, ovšem není jediný – chybí také Touré Yaya, Rafael Márquez, Giovani Dos Santos, Deco a vykartovaný Zambrotta. Úplně fit není ani Ronaldinho, i když do nominace se vešel.

Almería, nejpříjemnější překvapení ligy, zkusí potěšit své fanoušky ziskem tří bodů (podle kouče Emeryho remíza nestačí a hráči půjdou po vítězství), které by Andalusany udržely v boji o překvapující (až šokující) účast v Poháru UEFA.

Unai Emery má za cíl zastavit nehezkou sérii zápasů – ve třech předchozích získala Almería jen jeden jediný bod. Přesto se neplánují velké změny, jediná nejasnost panuje nad stavem Bruna, který se zranil minulou neděli, ale během týdne udělal vše proto, aby byl zavčas připraven.

UD Almería - pravděpodobná sestava:

Alves - Rekarte, García, Pulido, Mané - Melo, Juanito, Corona - Ortiz, Negredo, Crusat

FC Barcelona - pravděpodobná sestava:

Valdés - Puyol, Thuram, Milito, Abidal - Xavi, Edmílson, Iniesta - Bojan, Eto'o, Henry

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.70 - 3.30 - 1.70

Tip EuroFotbal.cz: 2

Atlético Madrid - Levante UD

V posledním zápase nedělního programu hostí Atlétiko Madrid Levante. Atlétiko je čtvrté, Levante téměř beznadějně poslední. Domácí ale musí odrážet nápor Santanderu, který má stejně bodů, Sevilla a Espanyol jen o dva méně. Podle kouče Aguirreho teď čekají tým tři nejdůležitější zápasy. Proti Levante chce určitě povinnou výhru, pak ale jeho hráči absolvují těžké zápasy na Villarrealu a v Seville. Forma Rojiblancos je ale kolísavá.

Atlétiko sice slavně porazilo Barcelonu, pak ale zase prohrálo v trápící se Zaragoze. Morálku ale mohou zvednout hráči vracející se do kádru po zranění. Ať už je to zkušený gólman Leo Franco, i když možná mezi tyčemi zůstane Ital Abbiati, tak po dlouhých čtyřech měsících Řek Giorgios Seitaridis. Na jeho pozici zase sřídavě hráli Antonio López nebo Juan Valera. Zraněný je kapitán a pravé křídlo Maxi Rodríguez a jeho místo by mohl zaujmout Luis García.

Levante vypadá už téměř odsouzeno k záchraně. Je jasně poslední a na sedmnáctý Valladolid ztrácí dvanáct bodů. A to se během jedenácti kol špatně dohání. Tým má finanční problémy a kouč De Biasi alespoň dokáže motivovat své hráče k bojovným výkonům. Hráčům nechodí výplaty a ti zkušenější opustili potápějící se loď už v zimě. Z jedenácti zápasů venku tým jen jednou vyhrál a jednou remizoval.

Například v Seville v posledním kole prohrál jen těsně 1:2 a De Biasi byl za protesty vyhnán na tribunu. Protestoval totiž za neodpískání penalty pro svůj celek. Dva zápasy nesmí na lavičku, ten první bude právě nyní na Estadiu Vicente Calderona. V trestu je záložník Miguel Angel, poraněné stehno má Felix Ettien, dalšími zraněnými jsou Tommasi, Courtois, Alvaro a Arveladze.

Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:

Abbiati – Antonio Lópe, Pablo, Perea, Pernía – Luis García, Santana, Raul García, Simão – Forlán, Agüero

Levante UD - pravděpodobná sestava:

Kujović – Descarga, Álvaro, Serrano, Castedo – Juanma, Fuego, Pedro León, Courtois – Geijo, Riga

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 9.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Reklama