Hlavní obsah

Dosáhne Španělsko po 44 letech na evropský fotbalový trůn?

Po třech týdnech fotbalových bitev, které přinesly mnoho úžasných momentů, je tu konečně finále Eura 2008 v Rakousku a Švýcarsku. V posledním utkání celého turnaje shlédnou diváci na stadionu Ernsta Happela ve Vídni souboj velikánů – Německa a Španělska.

Článek

Celek Německa vstoupil do šampionátu výhrou nad Polskem a obě branky obstaral Lukas Podolski. Stejný hráč se prosadil i ve druhém utkání s Chorvatskem, avšak jeho branka porážku 1:2 neodvrátila. Poslední duel ve skupině s pořadatelským Rakouskem už naši západní sousedé zvládli a zásluhou trefy Ballacka zvítězili nejtěsnějším možným rozdílem. Ve čtvrtfinále si Němci poradili se silným Portugalskem a v duelu s Tureckem to vypadalo na další famózní obrat země půlměsíce. V 86. minutě totiž srovnával na 2:2 útočník Semih Senturk, ale svěřenci trenéra Löwa nepřestali hrát a v 90. minutě jim parádní trefou zajistil účast ve finále Philip Lahm.

„Myslím si, že je lepší hrát každé tři nebo čtyři dny. Dlouhá pauza mezi čtvrtfinále a semifinále nebyla vůbec příjemná,“ říká trenér Löw, který nejspíš opět naordinuje formaci 4-5-1. Hned od úvodu utkání by se měl na trávníku přestavit Torsten Frings, který kvůli zranění žebra nenastoupil proti Portugalsku a naposled střídal zraněného Simona Rolfese.

„Jsou jediným mužstvem, které v celém průběhu turnaje podávalo konstantní výsledky a jen málokdy zaváhalo. To je dělá velmi silnými, ale určitě mají respekt i z nás,“ dodává 27letý obránce Realu Madrid Christoph Metzelder.

Španělsko si zahrálo finále evropského šampionátu naposled v roce 1984 v Paříži, kde podlehlo domácí Francii. Tým z Pyrenejského poloostrova dlouhá léta plodí talenty světového fotbalu, ale naposled se Las Rojas radovali ze zisku celkového prvenství v roce 1964.

Svěřenci brzy již 70letého kouče Aragonese vstoupili do turnaje jasnou výhrou 4:1 nad Ruskem a po úvodním hattricku se David Villa prosadil i proti Švédsku, kde jeho zásah znamenal důležitou výhru. Bez několika základních stavebních kamenů si Španělé poradili i s Řeckem a ve čtvrtfinálové penaltové loterii s Itálií jim postup mezi poslední čtyři vychytal Iker Casillas. Semifinále proti Rusku mělo být odvetou za úvodní debakl, ale Hiddinkovi svěřenci toho příliš nepředvedli a zaslouženě prohráli.

„Musíme si hlavně hlídat jejich protiútoky. Jsou velmi rychlé a mohly by být rozhodující,“ říká záložník Villarrealu Marcos Senna, který nejspíš nenabídne Davidu Villovi další příležitost k rozšíření jeho čtyřgólového konta. Útočník Valencie nejspíš zůstane kvůli zranění chodidla pouze mezi náhradníky a šanci v základní sestavě by tak měl dostat Cesc Fabregas.

Mírným favoritem na vítězství je podle expertů bwinu Španělsko s kursem na výhru 2.30. Na vítězství Německa určili bookmakeři kurs 3.00rovné, a pokud si myslíte, že se o osudu utkání v základní hrací době nerozhodne, vsaďte si na remízu v kursu 3.20.

Reklama