Hlavní obsah

Postará se Tanasugarnová o další překvapení?

Další šok pro příznivce srbských tenistek přišel včera, kdy se po světové jedničce Ivanovičové z turnaje poroučela také druhá nasazená Jelena Jankovičová, která nestačila na Tamarine Tanasugarnovou. Tu dnes ve čtvrtfinále čeká další těžká soupeřka – Venus Williamsová.

Článek

Tamarine Tanasugarnová vyřadila na úvod Wimbledonu Češku Petru Cetkovskou a nezastavila ji ani třináctá nasazená Ruska Věra Zvonarevová. Po další bitvě ve třetím kole s Marinou Erakovičovou zdolala až šedesátá hráčka světa po hodině a čtvrt celkem hladce Jelenu Jankovičovou. Vůbec poprvé od roku 1927 se tak stalo, že žádná ze tří nejvýše nasazených hráček nedošla do čtvrtfinále nejprestižnějšího turnaje na trávě.

Nejstarší tenistka, která ještě zbývá v ženské části pavouka, si tak připsala své maximum na grandslamových turnajích. V předešlých sezonách totiž skončila ve Wimbledonu v osmifinále hned šestkrát. Na úvod letošní sezony musela 31letá tenistka projít přes kvalifikaci na Australian Open, kde však skončila hned v prvním kole. Do třetího kola se následně podívala v Pattaye a v Dauhá, kde vyřadila třeba Amélii Maursemovou. V květnu poté bodovala na turnajích nižší série v Japonsku, ale na okruhu WTA to nebylo ono. Na trávě se thajské tenistce opět začalo dařit, když došla do třetího kola v Birminghamu, kde nestačila na Američanku Mattekovou. Svůj druhý titul v kariéře oslavila naposled v Hertogenboschi, kde po úspěšné kvalifikaci zdolala třeba Alonu Bondarenkovou a ve finále silnou Dinaru Safinovou.

Venus Williamsová zatím jasně vévodí vzájemným zápasům, ve kterých vede 6-0. Američanka je na anglické trávě navíc jako doma. První titul zde slavila již v roce 2000 a uspěla i o rok později. V letech 2002 a 2003 došla znovu do finále, ale tentokráte ji v obou případech zastavila její sestra Serena. Další dva triumfy poté rodačka z Californie přidala v roce 2005 a loni zde opět nenašla přemožitelku.

V letošní sezoně se svým příznivcům sedmá hráčka světa příliš neukázala. Nastoupila totiž na pouhých sedmi turnajích. Na úvodním grand slamu v Melbourne došla až do čtvrtfinále, kde se musela sklonit před uměním Any Ivanovičové. V Dauhá ani Memphisu se jí příliš nedařilo, ale alespoň částečně si 28letá hráčka spravila chuť na březnovém turnaji v Bangalore, kde vypadla v semifinále se svou sestrou Serenou. O měsíc později došla Venus do čtvrtfinále štědře dotovaných turnajů v Miami a Římě, ale po prohře s Italkou Pennettaovou vypadla z Roland Garros už ve třetím kole.

Zde v All England Clubu zatím dává Williamsová zapomenout na ne příliš povedenou sezonu, ale nejlepší tenistky světa zatím nepotkala. Na úvod turnaje zdolala domácí hráčky Cavadayovou a Keothavongovou. Ve třetím kole si poradila se Španělkou Sanchezovou a včera zdolala ve dvou setech nenasazenou Ruskou Kleybanovou.

V senzační postup Tanasugarnové do semifinále bookmakeři příliš nevěří, když na její výhru vypsali kurs 3.43.. Favoritkou utkání je tedy Venus Williamsová s kursem na vítězství 1.22.

Reklama