Hlavní obsah

Federer se utká s Ančičem

Na tenisovém Wimbledonu zbylo v mužské části pouze osm nejlepších tenistů. Světovou jedničku Federera čeká v cestě za obhajobou Mario Ančič.

Článek

Vzájemná bilance hovoří pochopitelně ve prospěch švýcarského tenisty, ale ne každý může říci, že zdolal Federera. Ančičovi se to podařilo shodou okolností právě na dvorcích All England Clubu v roce 2002. Na stejném turnaji se oba potkali také ve čtvrtfinále před dvěma lety a to už si populární Fedex vítězství ujít nenechal.

Úvod letošního roku nebyl stoprocentně v režii Rogera Federera. Na Australian Open vypadl v semifinále s Novakem Djokovičem a v Dubaji skončil hned v prvním kole. Ani v Indian Wells či Miami si nepřipsal kýžený titul. Ten přišel konečně v polovině dubna v Estorilu, kde Švýcar zdolal ve finále Nikolaje Davyděnka. Na dalších antukových podnicích v Monte Carlu a Hamburku předváděl 26letý tenista opět prvotřídní tenis, ale v obou případech se musel sklonit před Španělem Nadalem. Antukový král ze Španělska se nad svým sokem neslitoval ani na Roland Garros, kde Federer prohrál hladce 0-3 na sety.

Jestli se o Nadalovi tvrdí, že je král na antuce, to samé lze bezesporu říci i o švýcarské světové jedničce. Ta zde totiž od roku 2003 posbírala pět titulů a v dosavadním průběhu neztratila ani set. Federer postupně zdolal Hrbatého, Soderlinga, Gicquela a naposled ho nezastavil ani Lleyton Hewitt. „Servíroval jsem opravdu dobře, což byl klíč úspěchu proti Lleytonovi. Bylo ale znát, že ho problémy s kyčlí ještě neopustily,“ dodal po posledním utkání Federer, který za necelé dvě hodiny nasázel 21 es.

Mario Ančič zatím zdolal Santora, po velkém boji Petzchnera a nasazenou pětku Ferrera. V pondělí porazil po pětisetovém maratonu trvajícím téměř čtyři hodiny dalšího Španěla Verdasca. O osudu utkání rozhodoval pátý set, ve kterém se tiebreak nehraje a jeho výsledek přinesl zajímavé skóre 13-11.

Chorvatský tenista vstoupil kvůli zdravotním problémům do sezony až v únoru v Marseille, kde startoval na divokou kartu, ale přesto dokázal projít do finále, kde prohrál s Britem Murrayem. Na turnaji v Záhřebu došel 24letý tenista do semifinále a ani v Miami či Indian Wells nehrál špatně. V závěru dubna v Barceloně byl v osmifinále nad jeho síly Nicolas Almagro a na Roland Garros skončila pro rodáka ze Splitu cesta turnajem ve třetím kole na raketě jeho dnešního soupeře Federera. V Queensu vypadl aktuálně 43. hráč světa ve třetím kole s Richardem Gasquetem a ve stejné fázi turnaje vypadl i v Hertogenboschi.

Jasného adepta na vítězství vidí bookmakeři bwinu v Rogeru Federerovi, na jehož vítězství určili kurs 1.01. Pokud věříte, že nám Wimbledon nabídne další překvapení, využijte vysokého kursu 8.29.

Reklama