Hlavní obsah

Dosáhne čínská senzace Čeng Ťie na finále?

Rozhodně největší překvapení letošního Wimbledonu, Číňanka Čeng, vyzve v semifinále ženské části turnaje šestou nasazenou Serenu Williamsovou. Obě hráčky se na dvorcích All England Clubu už jednou potkaly, bylo tomu v roce 2004, a to Američanka nedala své soupeřce žádnou šanci.

Článek

Čeng Ťie se už nyní zapsala do historie čínského tenisu, když se jí jako první podařilo proniknout do semifinále grandslamového turnaje. Hned na úvod své spanilé jízdy zdolala 24letá tenistka největší slovenskou naději Cibulkovou, následně domácí Baltachaovou a o první velký šok se postarala ve třetím kole, když vyřadila nasazenou jedničku Anu Ivanovičovou. Po pokoření těžkých soupeřek se často stává, že hned v následujícím utkání hráčka vyhoří. To nelze tvrdit o aktuálně až 133. ženě žebříčku WTA, která v osmifinále porazila Maďarku Szavayovou a mezi posledními osmi i Nicole Vaidišovou. „Nicole předvedla opravdu skvělý výkon. Jedním z klíčů k úspěchu bylo, že jsem se snažila držet míček více ve hře,“ dodala po dalším posledním vystoupení Čeng Ťie.

Čínská tenistka letos musela povětšinou bojovat o účast v hlavní části turnaje už v kvalifikaci, což se jí v Gold Coast po dvou úspěšných utkáních nepodařilo. V závěru února v Dauhá se jí to podařilo, ale hned na úvod nestačila na Rusku Šedovovou. Na prestižním březnovém podniku v Indian Wells vyřadila Emilii Loitovou i Katerynu Bondarenkovou, ale ve třetím kole podlehla Slovence Hantuchové. Stoupající formu potvrdila Čeng Ťie postupem do osmifinále v Miami, kde zdolala silnou Petrovovou či Mauresmovou. Naposled na French Open skončila čínská hráčka ve třetím kole.

„Serena je úžasná hráčka a na její hře jsem žádnou slabinu nenašla. Chci si souboj s ní především užít,“ dodává na adresu své soupeřky největší překvapení Wimbledonu.

Na svém prvním letošním turnaji – Australian Open – došla Serena Williamsová po výhrách třeba nad Azarenkovou či Vaidišovou do čtvrtfinále, kde nestačila na Jelenu Jankovičovou. V úvodu března porazila v indickém Bangalore i svou setru a ve finále si poradila s Patty Schnyderovou ze Švýcarska. O měsíc později došla 26letá tenistka opět do finále, tentokrát v Miami, kde zdolala Srbku Jankovičovou. Ve velkém stylu hrála americká hráčka i v závěru dubna v Charlestonu, kde znovu slavila titul. V Berlíně i Římě ze svých výborných výkonů trochu slevila a vždy skončila ve čtvrtfinále. Na svém posledním turnaji, tedy French Open, vypadla ve třetím kole.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu zatím prochází turnajem jako nůž máslem. Před jejími schopnostmi se musely sklonit Estonka Kanepiová, Urszula Radwaňská, bývalá světová jednička Mauresmová, Američanka Matteková a naposled Agnieszka Radwaňská. Nutno podotknout že rodačka z Michiganu neztratila zatím ani jeden set.

Na vítězství Sereny Williamsové vypsala sázková kancelář bwin kurs 1.10. Pokud věříte v další postup Čeng Ťie, využijte příjemného kursu 4.95.

Reklama