Hlavní obsah

Najde zázračný Muller recept i na Federera?

US Open se nám pomalu, ale jistě blíží do finiše a v pavouku mužské dvouhry stále zůstává obhájce posledních čtyř titulů Roger Federer. Nedávno sesazená světová jednička svedla v osmifinále pětisetovou bitvu s Igorem Andrejevem a alespoň stejně vyrovnaným soupeřem by Federerovi chtěl být i Gilles Muller.

Článek

25letý Gilles Muller je bezesporu největším překvapením závěrečného grandslamu sezony. V tuto chvíli 129. hráč světa musel do hlavního pavouku dvouhry postoupit z kvalifikace a dnes ho tak čeká už osmý zápas ve Flushing Meadows. Přitom už právě v kvalifikaci byl Lucemburčan dvakrát blízko vyřazení, když až ve třech setech udolal Alžířana Ouahaba i Němce Kamkeho.

Ještě blíže byl Muller konečné ve 2. kole, v němž s Tommym Haasem prohrával už 0:2 na sety, ale ve třetím dějství vyhrál tiebreak, čímž nastartoval zápas k vítěznému konci. Pět setů si zahrál i s Nicolasem Almagrem a opět se stejným průběhem, když utkání znovu otáčel v tiebreaku třetího setu. Překvapivě hladší průběh mělo jeho osmifinále s Nikolajem Davyděnkem, kterého vyprovodil z kurtu po setech 6-4, 4-6, 6-3 a 7-6.

„Je to opravdu bláznivé, vůbec jsem nepočítal, že tady budu ještě ve druhém týdnu. Byl jsem zvyklý sledovat druhý týden, obzvlášť čtvrtfinále, doma z gauče v televizi,“ zavtipkoval po zápase šťastný Muller, jehož největším grandslamovým úspěchem bylo ještě před pár dny 3. kolo ve Wimbledonu. „Jsem znovu velmi hladový po úspěchu a strašně rád bych ten zápas vyhrál,“ dodal historicky teprve druhý kvalifikant US Open, který došel do čtvrtfinále.

V něm narazí na postrach posledních čtyř let - Rogera Federera, jehož forma však momentálně rozhodně není na nejvyšším stupni. Ukázal to i Švýcarův osmifinálový souboj s Rusem Andrejevem, kterého zdolal až po pěti nesmírně těžkých setech. „Jsem velmi šťastný, protože jsem dokázal vyhrát pětisetový zápas, v němž se střídaly dobré okamžiky se špatnými. Těší mě můj bojovný duch,“ neskrýval Federer radost po zápase, který ho jistě stál nejen hodně fyzických, ale také psychických sil.

Muller není pro Švýcara až tak neznámým soupeřem, v roce 2005 se spolu totiž utkali hned dvakrát a jak v Bangkoku, tak i v Indian Wells měla jasně navrch tehdejší světová jednička. Nyní by to ale mohl být jiný zápas, což ví i Federer. „Rozhodně se mám na pozoru, co jsem viděl, hraje agresivně a dobře podává. Není náhoda, že tu před pár lety porazil Andyho (Roddicka). V žádném případě ho nepodcením, protože je to dobrý hráč,“ říká jasně majitel posledních čtyř trofejí z Flushing Meadows.

Bookmakeři však mají jasno a jak už bývá zvykem, Federer je jasným favoritem. Dnes si na Švýcara můžete vsadit s kursem 1.05 na jeho vítězství. Věříte-li však, že dnes přijde konec jeho kralování na newyorském betonu, pak si vsaďte u bwin na Mullera v kursu 8.00 rovných.

Reklama