Hlavní obsah

Kuzněcovovou čeká nevyzpytatelná Číňanka

Ruska Světlana Kuzněcovová dnes zahájí na domácí půdě v Moskvě cestu za obhajobou loňského semifinále. V hale však úspěchů nedosahuje, což potvrdila i minulý týden ve Stuttgartu proti Schnyderové. Poradí si alespoň v úvodním kole turnaje v ruské metropoli s Číňankou Li Na?

Článek

Světlana Kuzněcovová mohla být s první polovinou sezony vcelku spokojená. Na jubilejní desátý titul sice nedosáhla, ale třikrát si zahrála ve finále a na French Open se dostala mezi nejlepší čtyři. Bojovala o post světové jedničky, ale neuspěla.

Naopak. Letní sezona na rychlém povrchu se třiadvacetileté Rusce nepovedla. V Montrealu měla namále proti teprve patnáctileté Portugalce De Britové, aby následně prohrála ve třetím kole se Safinovou. Na olympiádě v Pekingu selhala, když už v úvodním kole podlehla své dnešní soupeřce Li Na. Té porážku po měsíci oplatila v Tokiu. Ani na US Open, kde loni hrála finále a v roce 2004 triumfovala, se úspěchu nedočkala. Ve svém třetím zápase podlehla Srebotnikové.

Až již zmíněnou odvetou proti Li Na se nakopla k lepším výkonům. Na rychlém povrchu v Tokiu i Pekingu došla až do finále, ale ani čtvrtý, respektive pátý pokus v premiérový letošní triumf neproměnila. V japonské metropoli nestačila na Safinovou a v Číně na Jankovičovou. Halovou sezonu zahájila minulý týden ve Stuttgartu a už v 1. kole podlehla Schnyderové.

O lepší výsledek se tento týden pokusí na domácí půdě v Moskvě, kde bude obhajovat loňské semifinále.

Číňanka Li Na se minimálně poslední dvě sezony soustředila na to, aby svou formu načasovala na olympiádu a získala pro svou zemi medaili. "Olympijskou sezonu" zahájila titulem na turnaji v Gold Coast. V únoru získala skalpy hráček první světové desítky Jankovičové a Čakvetadzeové a v Dauhá si zahrála semifinále.

Jenže poté následovala téměř čtyřměsíční pauza zaviněná zraněním kolene. Na kurty se vrátila před Wimbledonem, ale zdravotní stav nebyl stoprocentní, a tak se rozhodla připravovat pod dohledem lékařů individuálně. A objevila se až v Pekingu, kde na úvod vyřadila Kuzněcovovou, ve čtvrtfinále Venus Williamsovou a prohrála až v bojích o medaile se Safinovou a Zvonarevovou. Na US Open vypadla v osmifinále po prohře s olympijskou vítězkou Dementěvovou.

Následovaly dvě další porážky v úvodních kolech turnajů v Tokiu a Pekingu. Po své dnešní soupeřce nestačila ani na Schiavoneovou. V hale začala lépe než Ruska. Ve Stuttgartu si po výhře nad Vaidišovou i světovou jedničkou Serenou Williamsovou zahrála čtvrtfinále. V něm ale hladce podlehla Petrovové a ukázala, že výhra nad Američankou byla spíše dílem špatného výkonu Williamsové.

Ze šesti vzájemný duelů vyhrála čtyřikrát Kuzněcovová. Poprvé se však střetnou v hale. V té Číňanka hrála až do letošní sezony pouze ve Fed Cupu. Ruska se na turnajích hraných pod střechou představuje pravidelně. Žádného výrazného úspěchu však ještě nedosáhla. Ani v Moskvě se tak nedá očekávat, že se dočká prvního letošního titulu. Proti Číňance by však i podle bookmakerů ještě uspět měla. Na její postup vypsali kurs 1.37. Li Na příliš nevěří, a tak si na ni můžete vsadit s kursem 2.82.

Reklama