Hlavní obsah

Splní Brazílie roli favorita?

Po včerejších utkáních evropské části kvalifikace o postup na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice dnes pokračují boje i v Jižní Americe. Už včera vyhrála Argentina 2:1 nad Uruguají. Jejího největšího rivala Brazílii čeká Venezuela.

Článek

V kvalifikační zóně CONMEBOL bojuje o postup na závěrečný turnaj celkem 10 mužstev, z nichž nejlepší čtyři postupují přímo a pátý si místo musí vybojovat v baráži s týmem ze Severní Ameriky.

Na rozdíl od Evropy, v Jižní Americe se kvalifikační boje rozběhly už loni na podzim. Brazílie začala bezbrankovou remízou v Kolumbii, ale chuť si spravila výhrou 5:0 nad Ekvádorem. Následně Kanárci ztratili další body v Peru, kde jenom remizovali 1:1, ale na domácí půdě proti Uruguaji nezaváhali a díky brankám Luise Fabiana zvítězili 2:1.

V tomto utkání se naposled představila hvězda AC Milán Kaká, která by si měla v dresu národního týmu zahrát po 11 měsících právě dnes. 26letý záložník podstoupil po skončení sezony v Itálii operaci kolene a nemohl nastoupit v červnových soubojích proti Paraguaji a Argentině, ve kterých mistři světa z roku 2002 zrovna nezářili – v Paraguaji prohráli a s Argentinou uhráli bezbrankovou remízu.

„Kterýkoliv tým, který ví, že bude hrát proti Kaká, z nás musí mít respekt. Doufám, že se díky jeho přítomnosti dostanu více do hry a budu mít více prostoru,“ říká útočník Manchesteru City Robinho. I bez nejlepšího hráče světa za rok 2007 se Brazílie konečně prosadila i na půdě soupeře, když zvítězila 3:0 v Chile. Jen o tři dny později ale čtvrtfinalista posledního světového šampionátu znovu zaváhal, když doma pouze remizoval s Bolívií 0:0, což velkou kritikou odnesl i trenér Dunga.

I přes nevyrovnané výkony patří Brazílii aktuálně třetí příčka a případnou dnešní výhrou se Kanárci bodově dotáhnou na druhou Argentinu. Venezuela se jako jediná z jihoamerických týmů nikdy na světový šampionát nepodívala a ani v současnosti nejsou její šance nijak velké. Jediný bod vybojovali svěřenci trenéra Faríase za remízu v Urugaji, ale následně nestačili na Chile, Peru a Paraguay. Naděje na slušný výsledek domácímu celku dává jeho červnová výhra 2:0 právě nad výběrem Brazílie.

Na vítězství Brazílie vypsala sázková kancelář bwin kurs 1.50. Venezuela je podle bookmakerů jasným outsiderem, když na její vítězství vypsali kurs 6.00 rovné. Pokud si myslíte, že utkání skončí remízou, vsaďte si na ni v kursu 3.75.

Reklama