Hlavní obsah

Zaskočí Gulbis domácího Nadala?

Svůj první turnaj od US Open dnes zahájí Rafael Nadal. Španělský tenista se poprvé jako světová jednička představí před domácími fanoušky. V Madridu v roce 2005 triumfoval, ovšem poslední dva ročníky tohoto podniku série Masters pro něj skončily ve čtvrtfinále. Letos by měl mít cestu až do semifinále relativně snadnou. Může ho už v 2. kole zaskočit talentovaný Lotyš Gulbis?

Článek

Rafael Nadal zažívá životní sezonu. Počtvrté v řadě vyhrál antukové French Open, ve Wimbledonu zastavil nadvládu Rogera Federera. Na zbývajících grandslamech hrál v semifinále. Navíc vyhrál tři podniky série Masters a získal olympijské zlato. To vše ho v součtu vyneslo na vrchol světového žebříčku. A současně má v čele více jak tisícibodový náskok na Federera. Je tak více než pravděpodobné, že sezonu ukončí jako světová jednička.

Neznamená to však konec motivací. Má teď před sebou výzvu: udržet se na vrcholu co nejdéle a dokázat, že je lepší než fenomén Federer. A také chce jistě překonat řadu rekordů, které drží nejen právě švýcarský tenista. A tak musí rodák z malorského Menacoru na sobě i nadále pracovat. Přestože se zdá, že už na vyšší rychlost snad ani zařadit nemůže.

V Madridu už před třemi lety triumfoval, ovšem další dva ročníky pro něj skončily před branami semifinále. Nejdříve podlehl Berdychovi a o rok později pozdějšímu vítězi Nalbandianovi. Jelikož letos je nejvýše nasazeným tenistou, je na opačné straně pavouka než Federer, ale i Berdych nebo Nalbandian. A tak cesta až do semifinále by měla přinést papírové slabší soupeře. Z nasazených hráčů může narazit na Gasqueta, Wawrinku a Ferrera. Ani jeden však nemá ideální formu a bylo by velkým překvapením, aby Nadal v sobotu nebojoval o postup do finále. To by se mohl utkat s Djokovičem.

Už ale dnešní utkání nemusí být snadné, jak se na první pohled může zdát. Dvacetiletý Lotyš Ernests Gulbis má podle odborníků talentu na rozdávání. Zatím ho však prodal pouze na letošním French Open, kde dokráčel do čtvrtfinále. Po té si ještě zahrál třetí kolo v na trávě v Londýně a přišel útlum. Z osmi turnajů se pouze jednou dostal dál, než do druhého kola.

Ovšem ve Wimbledonu značně potrápil svého dnešního soupeře Nadala. Toť ale vše. V hale se zatím v minulosti prosazoval pouze na challengerech. Letos v ní porazil jen Ančiče a Volandriho, nestačil na Tipsareviče a Fernanda Gonzaleze. V Madridu už má svůj úvodní zápas za sebou - s Němcem Nicolasem Kieferem dokázal vývoj otočit a vyhrát 5-7 6-4 7-5.

Nadal za posledních šest týdnů odehrál pouze semifinále daviscupového střetnutí s Američany. V hale ho čeká první zápas a v jeho úvodu se zřejmě teprve začne dostávat do tempa, přesto je bookmakery vysoce favorizován s kursem 1.04 na vítězství. Překvapení v podobě Gulbisovy výhry je ohodnoceno kursem 8.85.

Reklama