Hlavní obsah

Slováky čeká těžký duel s Polskem

Eurotip.cz

Třetí kvalifikační skupina o MS dnes nepřitahuje pouze zápasem Česka se Slovinskem, ale také duelem Slovenska s Polskem, který uvidí Tehelné Pole v Bratislavě. Nabuzené Poláky tak čeká další sousedský souboj, v němž by rádi potvrdili sobotní výhru 2:1 s českou reprezentací.

Článek

Slováci však bezesporu patří k papírově silnějším celkům skupiny a v dnešním zápase mají jasný cíl - bodovat. Doma se jim to prozatím daří, i když v probíhající kvalifikaci hostili prozatím jen jeden zápas - hned ten úvodní se Severním Irskem. V něm naši východní sousedé nepodali nějaký extra výkon a tři body si spíše vydřeli. Už tak úspěšní nebyli pár dní na to ve Slovinsku, na jehož půdě prohráli 2:1. Zpět na vítěznou vlnu se vrátili v sobotu, když dokázali vyhrát 3:1 v San Marinu.

Dnes čeká Slováky pravděpodobně klíčový zápas pro další vývoj skupiny a především postupové naděje. Nevstoupí do něj však v nejlepší možné atmosféře. Tu vytvořily fankluby několika klubů, které nesouhlasí se současným slovenským fotbalovým svazem a vzhledem k tomu vyhlásily bojkot duelu s Polskem. „Díky současnému vedení SFZ je úroveň slovenského fotbalu na všech polích taková, jaká je. Na ligových a reprezentačních zápasech prudce klesla návštěvnost, hluboko klesla důvěra veřejnosti a slovenský fotbal se dostal na úroveň rozvojových zemí,“ píše se například ve stanovisku fanklubu Spartaku Trnava.

Vedení slovenského fotbalu samozřejmě nesouhlasí a snaží se soustředit na důležitý souboj s Polskem. „Je to pro nás jeden z rozhodujících zápasů ve skupině, který velmi napoví o průběhu a vývoji kvalifikace. Poláci jsou výborný soupeř, který výborně zahrál ve fantastické atmosféře proti Čechům. Doufám, že taková bude i na stadionu Slovanu, že ti slušní a normální lidé nás přijdou povzbudit a tím dokážou, že si slovenské reprezentace váží. Za sebe a hráče můžu povědět, že na hřišti necháme duši i srdce. Uvidíme, jakou máme kvalitu, já věřím, že dobrou a takovou, že po zápase budeme šťastní právě my,“ řekl k zápasu s Polskem slovenský kouč Vladimír Weiss, který pravděpodobně pošle na hřiště stejnou základní jedenáctku jako v sobotu.

Polsko je nahoře a není se čemu divit. V sobotu předvedlo vynikající výkon v zápase s Českem, když svěřence Petra Rady přehrálo hlavně v záložní řadě. Především duo Jakub Blaszczykowsi - Guerreiro odehrálo výborný zápas, na který chce dnes navázat.

„Jsme připraveni na všechno. Důležité je, abychom soupeři vnutili náš styl hry, potom je vedlejší, s čím na nás vyrukují domácí. Nezáleží na tom, jestli budeme hrát na jednoho útočníka, anebo na čtyři či pět středopolařů. Naše mužstvo je schopné hrát s různými taktickými variantami,“ konstatoval zkušený kouč Leo Beenhakker, který nemá žádný důvod měnit oproti sobotě základní sestavu, přesto se na hřišti možná objeví útočník Lukasz Sosin z Famagusty. Zápas v Bratislavě si podle předběžných informací nenechají ujít více jak 4 tisícovky polských fanoušků, kteří by tak mohli svým hráčům vytvořit vynikající prostředí.

Na Polsko dnes bookmakeři společnosti bwin vypsali kurs2.55 a stejnou hodnotu najdete v nabídce světové jedničky i na domácí. Věříte-li, že zápas skončí remízou, pak si na ni vsaďte s kursem 3.15.

Reklama