Hlavní obsah

Davyděnko je v Petrohradu favoritem

Nikolaj Davyděnko si na slušně dotovaném domácím podniku v Petrohradu ještě nikdy nezahrál víkendový zápas. Vždy totiž vypadl hned v úvodních kolech. Loni bylo hodně diskutované jeho vyřazení v druhém zápase s Ciličem. Předvede podobný kolaps i letos? V prvním duelu ho čeká Australan Guccione, s nímž naopak v jediném vzájemném zápase musel skóre obracet.

Článek

Zatímco v Moskvě, kde se hraje o 14 dní dříve už třikrát triumfoval, na dalším domácím podniku v Petrohradu ze sebe maximum dostat nedokáže. Řeč je o ruském tenistovi Nikolaji Davyděnkovi. Z pěti účastí si pouze jednou zahrál ve čtvrtfinále. Vstupy do posledních tři ročníků zvládl vždy na výbornou, když v jednotlivých zápasech ztratil maximálně čtyři gamy. V roce 2006 však ve druhém kole vzdal a loni ztratil nadějné vedení a s Ciličem nakonec prohrál 6-1 5-7 6-1. O tomto zápase se mluvilo hodně v souvislosti s očištěním tenisu, v němž hrál právě Davyděnko hlavní roli. Sedmadvacetiletý rodák z Ukrajiny s ruským pasem svůj kolaps okomentoval slovy, že má za sebou náročnou sezonu. Jak po fyzické tak psychické stránce.

Letos získal tři tituly, ale v žebříčku ztratil dvě pozice a spadl na 6. místo. Přesto si už zajistil účast na Turnaji mistrů, kde si zahraje počtvrté v řadě. Od svého posledního úspěchu - červnového titulu na antuce ve Varšavě - se mu nedaří. Za zmínku stojí snad jen osmifinále z US Open, kde nestačil na kvalifikanta Müllera. Podle představ se mu nevedlo ani v Moskvě, když ve čtvrtfinále podlehl Safinovi. Před týdnem v Madridu nezvládl už svůj úvodní zápas s Gineprim.

Vyladit formu před odletem do Šanghaje může ještě na dvou turnajích. Tím prvním je ten víceméně neoblíbený v Petrohradu. Los mu jako prvního soupeře přidělil Chrise Guccioneho. Australana, se kterým jediný vzájemný duel vyhrál. Ovšem na postup do 3. kola Wimbledonu 2007 se hodně nadřel. Až za stavu 0-2 na sety a 6-6 ve třetí sadě zavelel k obratu. Tím, že zápas vyhrál, poprvé v kariéře postoupil do 3. kola grandslamu hraného na trávě.

Guccione se s letošní sezonou asi nikomu chlubit nebude. Úspěchu v podobě postupu do finále v Sydney se v průběhu roku ani nepřiblížil. Od března na turnajích ATP vyhrál jen nad Luem a Levinem. To je i na hráče na úplném chvostu první světové stovky trochu málo. Třiadvacetiletý rodák z Melbourne se poprvé v kariéře rozhodl sezonu ukončit v Evropě. Ale ani v hale se mu nedaří. Zahrál si čtvrtfinále, nicméně jen na turnaji kategorie challenger. Ve Stockholmu uhrál pouhé tři gamy s Schüttlerem a v Madridu v úvodním kvalifikačním kole podlehl Ljubičičovi.

Davyděnko je v žebříčku o téměř sto míst výše, a tak je logické jeho favorizování. Turnaj mistrů se blíží a rozhodně si nemůže dovolit zápasy vypouštět. Naopak, měl by se dostávat do herního tempa, které mu v posledních týdnech chybí. Guccione by neměl být těžkým soupeřem. Ovšem dá Davyděnko do zápasu potřebnou kvalitu? Myslíte, že ne? Vsaďte si s kursem 6.80 na postup Australana.

Reklama