Hlavní obsah

Tsonga je v zápase s Del Potrem favoritem

Na Turnaji mistrů jsou dnes na programu druhé zápasy Zlaté skupiny. O první výhru budou při své premirévé účasti na tomto podniku usilovat Jo-Wilfried Tsonga a Juan-Martin del Potro. Vítěz se tak udrží v naději na postup do semifinále, poražený bude jednou nohou ze hry venku.

Článek

Dlouho se mezi dospělými nemohl prosadit. Ještě v první polovině loňské sezony hrál challengery. Až při generálce na Wimbledon porazil Australana Hewitta a o francouzském tenistovi tmavé pleti se začínalo "pošuškávat". V All England Clubu se prostřílel mezi nejlepších šestnáct a byl na očích. Řeč je o třiadvacetiletém rodákovi z Le Mans Jo-Wilfriedu Tsongovi.

To ale ještě nebylo nic proti tomu, co předvedl letos na Australian Open. Francouzský uragán v Melbourne svým dělovým servisem zastavil Murrayho i tehdy světovou dvojku Nadala. Senzačně dokráčel až do finále, v němž ve čtyřech setech podlehl Djokovičovi.

Jeho vzlet vzhůru však přibrzdilo, jako v jeho kariéře už nespočetněkrát, zranění. Místo Wimbledonu musel na operaci s kolenem a přišel tak i o vysněnou olympiádu. Vrátil se na až US Open a bez tréninkovývh dávek si ani sám nemohl dávat tak vysoký cíl, jakým byl postup na Turnaj mistrů.

Jenže Tsonga získal v hale v Bangkoku svůj první titul a na posledním podniku před odletem do Číny vyhrál turnaj Masters v Paříži. Do Šanghaje měl asi nejdál ze všech tenistů, co ještě žili v teoretické šanci. Ovšem selhání soupeřů a především Tsongovi vynikající výkony (postupně porazil Štěpánka, Djokoviče, Roddicka, Blaka a obhájce Nalbandiana) ho katapultovali až mezi osm nejlepších hráčů sezony.

Nepředvídatelné se tak stalo skutečností. Tsonga byl blízko i výhře v premiérovém duelu Turnaje mistrů, ale Davyděnkovi podlehl v tie-breaku rozhodující sady.

Klíčové utkání ho čeká dnes proti del Potrovi. Pokud by uspěl, hrál by s Djokovičem o postup do semifinále. A Srba už po porážce z Melbourne letos v hale dvakrát porazil.

Nicméně ani dvacetiletý Argentinec Juan Martin del Potro nebude snadným soupeřem. Také on hraje na svém prvním turnaji šampionů, i on se kvalifikoval až na posledním turnaji v Paříži a to i zásluhou zaváhání soupeřů.

Ještě v dubnu byl 81. hráčem světa. Ovšem mezi grandslamy v Londýně a New Yorku předvedl famózní tažení. Vyhrál 23 zápasů v řadě a získal čtyři tituly. Porážku mu připravil až Andy Murray. V hale se jeho úspěchy trochu zasekly, ale porážky od Federera a Nalbandiana se jako neúspěch brát nedají.

Del Potro se navíc může ještě těšit na finále Davisova poháru, kam pomohl svými výkony dostat Argentinu, která bude v domácím prostředí proti Španělům bez Nadala favoritem na zisk "Salátové mísy".

Teď však musí myslet na to, co předvede v Šanghaji. V úvodním duelu podlehl Djokovičovi a spíše jen sbíral z velkého turnaje zkušenosti. Příliš příležitostí na obrat neměl.

Oba tenisté hrají na Turnaji mistrů poprvé. Oba svůj úvodní duel prohráli. Tsonga však byl k vítězství blíže a halové prostředí mu sedí více než del Potrovi. Je tak mírným favoritem druhého vzájemného střetnutí s kursem 1.47. To první vyhrál před rokem na hardu v New Havenu Argentinec 2-1 na sety a věříte-li, že se mu povede dnes vítězství zopakovat, pak je tu pro vás kurs 2.48.

Reklama