Hlavní obsah

Slavia se dnes rozloučí s evropskými poháry

Pouhý jeden bod vybojovali fotbalisté pražské Slavie ve třech předchozích duelech skupinové fáze Poháru UEFA. Ani dnešní případná výhra v Amsterdam Aréně neprodlouží jejich letošní účinkování v evropských pohárech.

Článek

Slávisté sice vedou tabulku Gambrinus ligy, ale v pohárové Evropě to je bída a běs. Neúspěch v předkole Ligy mistrů s Fiorentinou se ještě dá pochopit, ale hned další boj Pohár UFA s rumunským Vaslui naznačil, že to letos nebude asi to pravé ořechové. Slavii byla sice přisouzena velmi těžká skupina, ale i loni dokázala doma uspět s ještě kvalitnějšími celky. Nicméně Aston Villa ani Hamburk v Edenu nezaváhali a společně s Ajaxem si s předstihem zajistili postup do jarní fáze.

Slavia se dnes může pokusit jen o vylepšení reputace a zároveň alespoň trochu vylepšit česká koeficient, který rok od roku klesá. „Víme, že jde o naše poslední letošní utkání. Liga skončila už před osmi dny, my se mohli koncentrovat jen na zápas s Ajaxem. Budeme se snažit, aby nám ten závěr podzimní části sezony vyšel a abychom uhráli co nejlepší výsledek,“ řekl asistent trenéra Petr Vrabec, jehož svěřenci před rokem právě na Ajaxu dokázali vyhrát v rámci 3. předkola Ligy mistrů.

Slávisté však dnes nenastoupí v zcela optimálním složení. Trest za červenou kartu v zápase s Hamburkem si musí odpykat brankář Martin Vaniak a trenér Karel Jarolím nemůže vést své mužstvo z lavičky. Nemocný je navíc Ladislav Volešák. Do branky se tak pravděpodobně postaví mladík Jakub Diviš. „Na zápas se opravdu hodně těším, obzvláště, kdyby „to dopadlo“ a já bych chytal. Jsem tak příjemně nervózní, ale opravdu se těším,“ konstatoval 22letý gólman.

Ajax Amsterdam je ve světě fotbalu velký pojem, ale v poslední době není klub z hlavní nizozemské metropole zrovna v euforii. V posledních třech sezonách se neobjevil v Lize mistrů, což je pro tento tradiční tým zklamání. I proto by jistě rád uspěl letos v Poháru UEFA, což se mu zatím daří. Před pár týdny navíc dokázal finančně zhodnotit svého hvězdného kanonýrka Klaas Jana Huntelaara, který je zraněný a dnes pro Slavii nenastoupí.

Favoritem zápasu je podle bookmakerů společnosti bwin Ajax, na který si můžete vsadit s kursem 1.30. Na remízu najdete u světové jedničky kurs 4.60 a na vítězství Slavie 8.50.

Reklama