Hlavní obsah

Udrží se Lotyši mezi elitou?

Hokejové MS do 20 let je těsně před svým vrcholem. Zítra se ve Scotiabank Place Aréně odehrají zápasy o třetí místo a také finálový duel. Dnes je na programu souboj o páté místo mezi Českem a USA. V menší ze dvou ottawských hal - Civic Centre - uvidí diváci závěrečná střetnutí o záchranu.

Článek

Ve skupině o udržení se pokusí o hokejový zázrak Kazachstán, který změří síly s Lotyšskem. K záchraně by však potřebovali Kazaši nejen dvojciferné vítězství své, ale i prohru Německa s Finy podobně vysokým rozdílem.

Oba dnešní soupeři měli před startem šampionátu jediný cíl, a tím bylo zachování příslušnosti mezi elitou této věkové kategorie i pro příští mistrovství. Stejně si počínali i během základních skupin, kdy patřila Kazachům i Lotyšům poslední pátá pozice, bez jediného získaného bodu. O poznání větší brankové příděly však dostávali hokejisté ze středoasijské země.

Kazachstán vstoupil do turnaje utkáním s Němci, a již úvodní vystoupení ukázalo velký odstup svěřenců trenéra Olega Bolyakina od ostatních účastníků turnaje. Duel, který měl být vyrovnaný, se změnil v jednoznačnou záležitost ve prospěch našich západních sousedů. Výsledek 0-9 však ještě neměl být největší porážkou Kazachů. Hned v následujícím střetnutí dostali totiž ještě o šest branek více od domácí Kanady, rovněž dvanáct přesných zásahů od Američanů znamenalo rozdíl několika tříd.

Až v závěrečném vystoupení základní skupiny dokázal tento celek alespoň překonat brankáře soupeře. Za záda českého gólmana Furcha se trefili Oleg Onichsenko a Konstantin Savenkov. Oba hrají za Kazzino-Torpedo, což je klub. který tvoří základ kazašské reprezentace. Do skupiny o udržení se tak Kazachům započítala prohra s Němci. Dosud nejlepší výsledek si toto družstvo připsalo proti Finsku, které rovněž bojuje o zachování příslušnosti v nejvyšší juniorské kategorii. Konečné resumé znělo 7-1 pro seveřany.

Tři vstřelené branky, třiapadesát obdržených, to je vskutku tristní bilance Kazachstánu. Od těchto hrozivých debaklů nepomohl ani brankář Křídla Sovětů Moskva Nikla Ivanov.

Lotyšsko se prezentuje za velkou louží v lepším světle. Proti Finsku i Rusku dokázali hokejisté z Pobaltí udržet rozdíl skóre v přijatelné úrovni, po první třetině vedli dokonce nad Slovenskem, nakonec však dostali od pozdějších semifinalistů sedm gólů. Jediný výrazný debakl tak uštědřili výběru kouče Andrejse Maticinse Švédové.

Početná skupina lotyšských příznivců, povzbuzující svoje oblíbence v Ottawě, mohla poprvé slavit po triumfu nad Německem. Překvapivá výhra o šest branek navíc značně přiblížila pro tento tým záchranu. Dnes potřebuje Lotyšsko s Kazachstánem uhrát lepší výsledek než Němci proti Finsku, či zvítězit o pět a více branek. Střelecky se nejvíc zatím dařilo Robertsu Bukartsovi, autoru tří přesných zásahů. Nauris Enkuzens z týmu LSPA/ Riga, opora Lotyšů mezi tyčemi, pak opanuje lichotivou čtvrtou příčku ve statistikách brankářské úspěšnosti zásahů.

Splní Lotyšsko roli favorita a připíše si druhý úspěch na turnaji, nebo Kazaši překvapí a zaznamenají na závěr šampionátu svůj první bodový zisk? Bwin vypsal na vítězství Lotyšů kurs 1.19, nerozhodný výsledek je ohodnocen kursem 7.80, na triumf Kazachstánu si můžete vsadit v kursu 7.30.

Reklama