Hlavní obsah

Kdo uspěje v ryze ruském souboji?

Eurotip.cz

Druhým hracím dnem pokračuje dnes v katarském Dauhá podnik série ATP World Tour 250. Nejlépe obsazený mužský turnaj tohoto týdne si rozložil své první kolo do dvou dnů. V jednom z utkání si o postup do osmifinále zahrají Igor Adrejev a Michail Južnyj.

Článek

Dosud se oba ruští tenisté utkali na turnajích nejvyšší kategorie dvakrát, a jejich vzájemná bilance je zatím nerozhodná. Před třemi lety v Dubaji uspěl na tvrdém povrchu ve dvou setech Južnyj, na loňském přípravném podniku před French Open pak na antuce v Monte Carlu postoupil do další fáze turnaje Andrejev, když mu jeho soupeř po prvním setu vzdal.

Pětadvacetiletý rodák z Moskvy Igor Andrejev zakončil rok 2008 na devatenácté pozici žebříčku ATP. Na svém kontě má již tři tituly ve dvouhře, ovšem v loňské sezóně tuto sbírku rozšířit nedokázal. Nejblíže k tomu měl v červenci, kdy se probojoval do finále dvou po sobě jdoucích antukových podniků. Ve švýcarském Gstaadu porazil například Serru, Ciliče či Gaciu-Lopeze, avšak v boji o prvenství nestačil na Rumuna Hanesca. Jen krůček jej dělil od triumfu i v chorvatském Umagu, jenže v tiebreaku třetího setu jej v posledním zápase přehrál Fernando Verdasco.

Kromě toho se Andrejev, pohybující se ve světě velkého tenisu již sedmým rokem, dokázal probojovat v uplynulých dvanácti měsících šestkrát do čtvrtfinále. Grandslamovým maximem pak v tomto období byl postup mezi nejlepších šestnáct na US Open. Zde mu až v pátém setu vystavil konečnou následný vítěz Roger Federer. Rovněž na olympijských hrách v Pekingu vypadl s pozdějším šampiónem, Rafaelu Nadalovi však podlehl poměrně hladce.

O rok starší Michail Južnyj, který také přišel na svět v hlavním městě Ruska, je aktuálně světovou devětatřicítkou. Tenisem si díky prize money přišel na částku převyšující pět miliónů amerických dolarů. Již čtyřikrát mohl třímat v rukou pohár pro turnajového vítěze dvouhry, zatím naposledy přesně před rokem v Čennaí. Šestého ledna dokázal ve finále přehrát Nadala, lepší start sezóny 2008 si tak těžko mohl představit.

Dařilo se mu i na následném Australian Open, kde na jeho raketě zůstal kvartet tenistů. Dál než do čtvrtfinále jej však nepustil pozdější překvapivý finalista, Jo-Wilfried Tsonga. Ještě v únoru se Južného držela forma, jejím odrazem budiž postup mezi osm nejlepších na halovém klání v Marseille. Následovalo dlouhé období nevýrazných výsledků, z nichž vybočil snad jen ve Wimbledonu. Ve třetím kole poslal domů Radka Štěpánka, aby jej vzápětí potkal stejný osud po porážce s Nadalem, který mu tak vrátil lednový skalp. Zbytek sezóny pak již zastihl Rusa v naprostém herním útlumu.

Naladí se Južnyj na prahu nového roku a po výsledkově chmurných výsledcích opět na vítěznou vlnu? Sázková kancelář Bwin mírně favorizuje Andrejeva, na jehož výhru je vypsán kurs 1.68, na triumf Južného si můžete vsadit v kursu 2.04.

Reklama