Hlavní obsah

Podívá se Kleybanovová do třetího kola?

V Melbourne Parku pokračuje i dnes úvodní grandslamový podnik nové tenisové sezóny. Sítem prvního kola dvouher prošlo čtyřiašedestát hráčů a hráček. O pokračování svého působení v ženské části soutěže se utkají Alisa Klebybanovová a Stephanie Cohen-Alorová. Půjde o jejich premiérový vzájemný duel.

Foto: elconresort.com

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Kleybanovová se zúčastnila před Australian Open dvou přípravných turnajů. V Brisbane vyřadila Estonku Kaiu Kanepiovou, ale Tathiana Garbinová z Itálie byla nad její síly. Stejný průběh mělo účinkování Kleybanovové v Sydney. Krajance Marii Kirilenkové nedala žádnou šanci, jenže vzápětí nestačila na Francouzku Alize Cornetovou. Své působení v Melbourne odstartovala pokořením Sofie Arvidssonové ze Švédska v poměru dvakrát 7-5.

Cohen-Alorová nastoupila v úvodu ledna pouze k jedinému soutěžnímu střetnutí. Se Sydney se rozloučila již záhy, z kurtu ji totiž už v prvním kole vyprovodila Ruska Anastasia Yakimovová. O deset dní později však nástrahy úvodního duelu Australian Open zvládla, ze hry ven poslala Češku Barboru Záhlavovou-Strýcovou.

Devatenáctiletá Alisa Kleybanovová pochází z Moskvy. Do tenisového kolotoče naskočila současná jednatřicátá hráčka žebříčku WTA v roce 2003. Na turnajích elitní kategorie debutovala o rok později v Indian Wells, kde coby čtrnáctiletá postoupila do druhého kola. Světovou špičku atakovala ale až v loňském roce. Na únorových kláních v Paříži a Antverpách dokráčela mezi osmičku nejlepších, stejný výsledek si připsala o čtyři měsíce později na trávě v Eastbourne.

Za zmínku určitě stojí také třetí kolo silně obsazeného podniku v Miami. Bezpochyby nejvýraznější počin zaznamenala mladá Ruska ve Wimbledonu. Na její raketě zůstali postupně Izraelka Obzilerová, Slovenka Hantuchová a Japonka Sugiamová. Venus Williamsová však další postup Kleybanovové zastavila, přesto osmifinálová účast jistě nese punc kvality.

O šest let starší Stephanie Cohen-Alorová spatřila světlo světa v Paříži. Aktuálně se nachází na stopáté světové pozici. Poprvé o sobě dala výrazněji vědět před šesti lety ve Scottsdale, kde postoupila do čtvrtfinále. O rok později na antuce v Estorilu tento výsledek ještě překonala, když dokráčela mezi kvartet nejlepších. Po portugalském úspěchu však žádný další výkonnostní vzestup nepřišel.

Loni Cohen-Alorová opět skomírající kariéru poněkud oživila. Semifinále z Barcelony dodalo této tenistce tolik potřebný impuls do dalšího snažení. Kromě toho přidala na tvrdém povrchu čtvrtfinále z únorového pařížského podniku, mezi šestnáctku dále postoupila v Sydney a Štrasburku. Na grandslamech vyhrála v uplynulých dvanácti měsících jen jediný zápas, druhé kolo Roland Garros si zahrála po zdolání Rumunky Olaruové.

Uspěje v tomto střetnutí Kleybanovová, jejíž kariéra se ubírá přeci jen zlepšujícím se směrem, či postoupí poněkud stagnující Cohen-Alorová? Bwin vypsal na výhru Kleybanovové kurs 1.20, na triumf Cohen-Alorové si můžete vsadit v kursu 4.02.

Reklama