Hlavní obsah

Berdycha čeká první ostrá zkouška

Tomáš Berdych postoupil na Australian Open do 3. kola. Sám však úvodní zápasy bral jako dobrý rozjezd. Až v pátek ho čeká první těžký test v podobě Švýcara Stanislase Wawrinky, kterého ve třech z pěti soubojů zdolal. Zopakuje český tenista v Melbourne osmifinálové účasti z loňských sezon? Pokud ano, zřejmě by znovu narazil na Federera.

Článek

Berdychova loňská sezona byla poznamenána zraněním kotníku. Nejen že ho to na měsíc vyřadilo ze hry, ale návrat na kurty byl krkolomější, než asi sám čekal. Mírně se chytl alespoň na podzim, kdy triumfoval na slušně obsazeném podniku v Tokiu.

Jeho kondiční příprava na novou sezonu proběhla stejně jako o rok dříve ve slovenských Tatrách, kam zamířil společně se svou partnerkou Luckou Šafářovou. Fyzickou připravenost si nakonec oba pochvalovali.

Berdych udělal také zásadní krok, když vyměnil trenéra. Jaroslava Navrátila nahradila mladá krev v podobě Tomáše Krupy. A třiadvacetiletý tenista je spokojen, jak začali pracovat na zdokonalování nových herních prvků. Po servisu se více tlačí na síť.

Každá změna však přinese své zápory a ty se odrazily ve výsledích na prvních dvou turnajích sezony. Berdych porazil jen Australana Kleina, podlehl Nišikorimu i Guccionemu, tedy soupeřům, které by měl porážet, chce-li se vrátit do první světové desítky. Na změny si musí zvyknout, a to chvíli trvá. "Už tolik nepřemýšlím, že teď musím na síť, už se mi to víc zažívá a je to lepší a lepší," komentoval svůj herní projev v Melbourne.

Na úvodním grandslamu roku totiž porazil bez ztráty setu Ginepriho a deklasoval Dabula. "Ale beru to tak, že první dva zápasy v Melbourne byly spíš na rozjezd," uvědomuje si. "Teď ty dva zápasy byly takové potvrzení toho, že je člověk nasazenej, že by měl ty dva soupeře zvládnout," dodal.

"Teď to teprve přijde, teď bude určitě těžký utkání s Wawrinkou. Ale proč ne? Dva Švýcary za sebou, to by bylo hezký...," dodal s narážkou, že v dalším kole může stejně jako loni potkat světovou dvojku Federera.

"Poslední rok udělal obrovský skok. Ale mám s ním pozitivní bilanci (3-2)," věří v postup do osmifinále třiadvacetiletý rodák z Valšského Meziříčí. "Nesmírné zklamání bych po vypadnutí ve třetím kole necítil, ale nadšení taky ne."

Stanislas Wawrinka se v loňské sezoně trochu nečekaně prosadil až do první světové desítky. Až do US Open podával kvalitní výkony. V halové sezoně se mu ovšem přestalo dařit a několik těsně prohraných zápasů se mohlo podepsat na psychice.

Letos hrál jen na turnaji v Čennaí, kde tak trochu senzačně podlehl Cipollovi. Generálku na Australian Open si odbyl v Kooyongu a dokonce dokráčel až do finále, ovšem z turnaje exhibičního rázu se velké závěry dělat nedají.

V Melbourne měl v prvním kole velké problémy s českým tenistou Ivem Minářem, v druhém kole si pohlídal postup přes domácího Kleina. Rozhodně nepodal žádné přesvědčivé výkony, kterému by mu měly stačit na zlepšujícího se Berdycha.

Dva dny před zápasem bookmakeři viděli šance obou tenistů na postup vyrovnané. O čtyřiadvacet hodin později však názor mění. Jistě si uvědomili, kdo se cítí být v lepší pohodě a dostává se do dobré formy. Zatímco Berdych je sebejistý, Wawrinka v nejlepší psychické pohodě není. I proto je kurs na českého tenistu už jen 1.55. Stačilo pár hodin, sázek na Berdycha a kurs na výhru Švýcara se změnil rázem téměř o pět desetin - z 1.80 vyšplhal na současných 2.28. Zápas začne v půl desáté ráno SEČ na dvorci Margaret Court Areny. Poslední vzájemný zápas vyhrál loni na podzim v pařížské hale Tomáš Berdych 6-3 7-5.

Reklama