Hlavní obsah

Bitva dvou krajanů o finále

Australian Open již zná obsazení duelu o tenisový trůn dámské dvouhry, mezi muži si o cenný vavřín zahraje Roger Federer. Soupeř švýcarského elegána vzejde z ryze španělského souboje Rafaela Nadala s Fernandem Verdascem.

Článek

Rafael Nadal zahájil letošní sezónu exhibicí v Abú-Zabí. Po skalpu Davyděnka jej ve finále přehrál Andy Murray. Přemožitele našel i o týden později v Dauhá, již ve čtvrtfinále si na prvního hráče světa vyšlápl Gael Monfils. Zato pouť Australian Open zvládá dvaadvacetiletý rodák z Manacoru excelentně. Jako jediný neztratil doposud cestou turnajem jediný set. Nejvíce práce měl s posledním protivníkem, přesto mu Gilles Simon uzmul pouhých dvanáct her. Každou z patnácti sad dokázal Nadal ukončit dříve než ve zkrácené hře, což svědčí o jeho suverenitě.

Během kariéry ovládl již jednatřicet podniků ve dvouhře. Premiérový vavřín si odvezl ze sopotské antuky coby osmnáctiletý. Z pěti grandslamových titulů zaznamenal kvartet vítězství na Roland Garros, kterému vládne již čtyři roky v řadě. Navrch přidal loni wimbledonský triumf, když v jednom z nejkrásnějších zápasů historie bílého sportu udolal v pěti setech Federera. Dominanci potvrdil olympijským zlatem z Pekingu.

Fernando Verdasco se nejprve představil v Brisbane. Bez větších komplikací dokráčel těsně pod vrchol, tam jej ale zastavil Radek Štěpánek. Těsně před úvodním vrcholem roku startoval v Kooyongu, exhibiční zápasy zvládl taktéž velmi dobře. Na raketě pětadvacetiletého rodáka z Madridu zůstali dva hráči elitní světové dvacítky. Mezi výhry nad Ciličem a F. Gonzalezem vměstnal ještě těsnou porážku od Federera.

Po tři první kola zde v Melbourne Verdasco deklasoval jednoho soupeře za druhým. Neušetřil ani Štěpánka, jemuž vrátil brisbanskou porážku i s úroky. Český daviscupový reprezentant si na cestu domů přibalil nelichotivý balíček čtyř získaných her a dvou obdržených kanárů. Ani velký favorit, Andy Murray, nedokázal zastavit držitele salátové mísy z loňského roku. Nástrahy pěti dějství nakonec Brit nezvládl, a musel se poroučet. Francouze Tsongu následně vyřadil Verdasco celkem s přehledem.

Z Valencie před pěti lety si odvezl současný patnáctý hráč žebříčku ATP první pohár pro vítěze dvouhry. V uplynulých dvanácti měsících na tento úspěch navázal dalším triumfem na oranžovém povrchu v Umagu. Nynějším australským tažením již výrazně vylepšil osobní grandslamové maximum, kterým doposud zůstávalo čtyřnásobné osmifinále.

Všech sedm vzájemných střetnutí zvládl lépe Nadal, navíc v nich povolil Verdascovi jediný set. Podaří se staršímu ze Španělů statistiky přepsat, nebo i toto klání levorukých tenistů pro sebe získá světová jednička? Bwin vypsal na výhru Nadala kurs 1.10, na vítězství Verdasca si můžete vsadit v zajímavém kursu 5.85.

Reklama