Hlavní obsah

Nejlepší tenisté planety opět proti sobě!

Poprvé od loňského památného finále ve Wimbledonu změří své síly dva velcí rivalové - Rafael Nadal a Roger Federer. A znovu bude mít souboj této dlouhodobě nejlepší dvojice světa punc grandslamojvého finále. Který z velikánů bílého sportu nakonec vyhraje Australian Open?

Článek

Půjde již o devatenácté vzájemné utkání. Více úspěšnější je zatím Španěl, který ovládl celý tucet těchto klání. Z šestice finále na grandslamnech vyhrál Nadal čtyři. Střetnutí v Melbourne Parku bude jejich prvním duelem o titul z podniků velké čtyřky na tvrdém povrchu.

Rafael Nadal v úvodu roku příliš nezářil. V Abú-Zabí jej při exhibici porazil Andy Murray. Katarské Dauhá pak bylo svědkem další prohry dvaadvacetiletého rodáka z Manacoru, tentokrát nestačil ve čtvrtfinále na Gaela Monfilse. Že se umí aktuální světová jednička připravit výborně na velké akce, prokázala zde na Australian Open. Během pěti úvodních zápasů neztratil jedinou sadu, navíc své protivníky přehrával rozdílem několika tříd.

Z kvinteta soupeřů vzdoroval nejvíce Gilles Simon, když uhrál dvanáct her. Semifinále s Fernandem Verdascem ale přineslo nečekaně vyrovnanou bitvu. Krásný zápas, trvající více než pět hodin, nakonec v poměru 3-2 na sety pro sebe Nadal získal. Po celou dobu devětapadesátigamového galapředstavení však musel být proti svému reprezentačnímu kolegovi a kamarádovi ve střehu.

„Byl jsem na tom dobře psychicky, soustředil jsem se, a věřil, že vyhraju. Fernando hrál podle mne nejlíp za celou svou kariéru. Jsem šťastný za postup do finále. Každý zápas proti Federerovi je výjimečný, budu se snažit dát co nejvíce dopořádku. Uvidím, nakolik se projeví únava ze semifinále. Přesto věřím, že mohu uspět i proti Rogerovi. Moc se na ten zápas těším,“ uvedl Nadal.

Ten má ve sbírce pět grandslamových titulů, kromě kvarteta pohárů z Roland Garros ovládl i zmíněný Wimbledon 2008, čímž narušil zdejší Federerovu hegemonii. Olympijský vítěz z Pekingu již dávno není pouze antukovým králem, celkem nenašel přemožitele na jedenatřiceti turnajích ATP.

Rovněž Roger Federer počátkem ledna nepůsobil suverénně. I jeho porazil Andy Murray, a to hned dvakrát po sobě. Nejprve v Abú-Zabí, poté v Dauhá. Tím však výčet letošních porážek švýcarského elegána končí. Svou oblíbenou exhibici v Kooyongu zcela opanoval.

Po hladkém vstupu, kdy za tři první kola neztratil ani jeden set, prokázal druhý hráč světového žebříčku svou sílu v Melbourne proti Tomáši Berdychovi. Otočit utkání ze stavu 0-2 na sady není zrovna jednoduché, Federer tuto situaci zvládl bravurně. Následně zcela vymazal z kurtu Juana Martina Del Potra, jemuž Švýcar přibalil na cestu domů dva kanáry. Zastavit jej nedokázal ani Andy Roddick, úvodní dějství patřilo jednoznačně sedmadvacetiletému tenistovi pocházejícímu z Basileje, zbylé dva sety získal v poměru 7-5. Spolehnout se přitom mohl především na výborný servis.

„Cítím se velmi dobře, otočený duel s Berdychem mne ještě více psychicky posílil, v semifinále jsem byl se svou hrou spokojen. Nyní je zde vrchol turnaje, navíc proti Nadalovi. Očekávám krásný zápas, na jehož konci bych rád zvedal pohár pro vítěze já, ale snadné to rozhodně nebude,“ konstatoval Federer. Toho čeká již osmnácté grandslamové finále, navíc může rozšířit fantastickou sbírku třinácti vavřínů z podniků velké čtyřky. Tím by se dotáhl na Samprase.

Učiní Federer první krok při svém plánovaném návratu na tenisový trůn, nebo uspěje již popáté v řadě ve vzájemném duelu Nadal? Bwin vypsal na výhru Federera kurs 1.57, na triumf Nadala si můžete vsadit v kursu 2.25.

Reklama