Hlavní obsah

Švédové jsou blízko prvenství

Eurotip.cz

Švédské hokejové hry jsou třetím podnikem Euro Hockey Tour. Před závěrečnými zápasy turnaje je jisté, že tentokrát nemá šanci zvítězit Rusko. Nejhůře si celkově a na tomto turnaji zvláště vede česká reprezentace, která se v poledne střetne právě s posledními mistry světa. O prvenství v domácím turnaji budou bojovat Švédové v derby s Finskem.

Článek

Domácí reprezentace v předchozím průběhu sezóny především marně hledala přesnou střeleckou mušku. Švédové dokázali v šesti turnajových zápasech rozvlnit síť za zády brankářů jejich protivníků pouze osmkrát. Při turnaji ve Finsku ještě dokázala leccos zachránit velmi dobrá obrana, ale v prosinci nepracovala na potřebné úrovni ani ona. V průběhu druhého turnaje se navíc objevila kritika například útočníka Niklase Ekmana k trenéru Gustaffsonovi, kvůli jeho údajnému špatnému vztahu k hokejistům, kteří nehrají domácí soutěž. Před domácím turnajem se ovšem vše urovnalo a v sestavě se objevila celá řada zkušeným hráčů. Švédům pochopitelně pomohl i fakt, že se nemuseli vyrovnávat s tolika omluvenkami ze zdravotních důvodů. Ve čtvrtek pak jako první v letošní EHT porazili díky povedeným přesilovkám Rusko a v sobotní přestřelce si poradili s českou reprezentací.

Finsko sice bylo zvyklé na domácím turnaji vyhrávat, ale tentorkát skončilo již potřetí v řadě na posledním místě. Vedlo se mu dokonce ještě hůře než v předchozíchc sezónách, protože nedokázalo vyhrát ani jeden zápas v normální hrací době. Na druhý turnaj vyrazila fiská reprezentace v obměněné sestavě, v níž se zvýšily věkové rozdíly mezi hráči. Mix mládí a zkušenosti se vyplatil, protože i přes celkově nevýraznou střelbu a úvodní prohru se mužstvo propracovalo ke druhém místu v tabulce prosincového turnaje. Trenér Jalonen se na základě předvedených výkonů rozhodl pro třetí část EHT nenominovat žádného úplného nováčka a hledá již muže pro mistrovství světa. Přesto sestava doznala změn, protože se v ní objevili zkušení hráči, které není třeba tolik zkoušet, jelikož mají za sebou například i zkušenosti z NHL. Finové jsou nuceni na turnaji nejvíce cestovat a prožili na něm dva zcela odlišné zápasy. Zatímco v prvním zápase dlouho prohrávali a jeho vývoj otočili až ve třetí třetině, v sobotu jim k výhře nestačilo ani čtyřgólové vedení.

Bookmakeři bwin očekávají, že poslední zápas turnaje rozhodne domácí prostředí. Na třetí výhru Švédska v normální hrací době vypsali kurs 1,95 , přestože mu stačí pro výhru v turnaji získat pouze bod. Derby ovšem bývá nevyzpytatelné, což mohou Finové potvrdit vítězstvím v kursu 2,95 .

Reklama