Hlavní obsah

Která z Češek půjde dál?

Velmi výraznou stopu zanechávají české tenistky na jediném turnaji WTA tohoto týdne. V mexickém Monterrery pronikly hned tři zástupkyně tuzemské školy bílého sportu mezi osmičku nejlepších. O semifinálové vstupenky si zahrají proti sobě Barbora Záhlavová-Strýcová a Iveta Benešová.

Článek

Dvaadvacetiletá rodačka z Plzně Barbora Záhlavová-Strýcová poprvé vešla ve známost před šesti lety svým účinkováním na Hopmanově Poháru. O rok později již pronikla mezi osm nejlepších ve Štrasburku, z Guangzhou odjížděla coby semifinalistka. Velký talent přesto svůj potenciál dosud nenaplnil. V jednu chvíli se dokonce zdálo, že kariéra Záhlavové-Strýcové míří ke svému konci. Výsledkové obrození nastalo po svatbě. Už v minulém roce potvrdila současná dvaašedesátá tenistka planety, že se s ní musí stále počítat. Přemožitelku nenašla na třech turnajích série ITF. Mezi elitou se připomněla ve Wimbledonu, kde se z kvalifikace prokousala až do třetího kola hlavní soutěže. Rovněž čtvrtfinále z Lince nese punc kvality.

Novou sezónu zahájila v Aucklandu. Po skalpu Razzanové nestačila na Peerovou. Hobartské klání ukončila již v předkole. Neúspěch přišel také na Australian Open, hráčky úrovně Cohen-Alorové by měla zkušená Češka přehrávat. Nestalo se, tudíž práh prvního kola nepřešla. Zlepšení nepřinesl ani premiérový letošní antukový podnik. Brzké vypadnutí z Bogoty si však Záhlavová-Strýcová bohatě vynahradila v Acapulcu. Na její raketě zůstalo trio hráček, včetně Suarez-Navarrové. Mezi čtveřicí nejlepších poté utržila pořádný výprask od Venus Williamsové, přesto semifinálové působení hodnotila velmi kladně. Opětovný přechod na tvrdý povrch nečinil stále mladé tenistce problémy. Po udolání nevýrazné Němky Groenefeldové se postarala o velké překvapení ve druhém kole. Vysoce favorizovanou, nicméně nevyzpytatelnou Pennettaovou poslala po třísetové bitvě z turnaje domů.

O čtyři roky starší Iveta Benešová pochází z Mostu. Taktéž aktuální světová jedenatřicítku najdeme mezi profesionálkami již nějaký ten pátek. Ve své sbírce má jediný turnajový vavřín, který vybojovala před pěti lety v Acapulcu. Daleko od dalšího prvenství nebyla minulý rok v Estorilu, jenže těsně pod vrcholem podlehla Marii Kirilenkové. K tomu připojila šestici čtvrtfinálových účastí. Na grandslamových kláních loni takových úspěchů nedosáhla, pouze z Roland Garros odjížděla s dvěma výhrami v kapse.

Po nezdařené lednové premiéře v Brisbane zazářila ve své oblíbené destinaci, Hobartu. Čtyři vítězství v řadě poslali sympatickou brunetu do finále. Petra Kvitová si však šanci na životní úspěch vzít nenechala. Ve Fed Cupu přišla na Benešovou slabší chvilka, ani porážka s Llagosteraovou nakonec českému týmu v postupu nezabránila. S pařížským podnikem se rozloučila hned v úvodu, ovšem výhra nad Serenou Williamsovou by znamenala senzaci. V Acapulcu oživila někdejší spanilou jízdu, tentokrát dokráčela do semifinále. Aktuální turnaj v Monterrey přinesl Benešové jasnou výhru nad Peerovou a Vinciovou.

Obě hráčky, které spolu účinkují v Monterrery úspěšně ve čtyřhře, čeká pátý vzájemný duel. Bilance dosavadních klání je zatím vyrovnaná. Uspěje v souboji někdejších velkých talentů Benešová, či si cestu turnajem prodlouží probuzená Záhlavová-Strýcová? Bwin favorizuje Benešovou, na jejíž výhru vypsal kurs 1.48, varianta vítězství Záhlavové-Strýcové je oceněna kursem 2.47.

Reklama