Hlavní obsah

Benešová má dnešní soupeřce co vracet

Z trojice českých tenistek pronikla z čtvrtfinále turnaje v Monterrey mezi čtveřici nejlepších pouze Iveta Benešová, která přehrála krajanku Barboru Záhlavovou-Strýcovou. O své druhou finálovou účast této sezóny bude usilovat v souboji proti Na Liové z Číny.

Článek

Sedmadvacetiletá Na Liová pochází z Wuhanu. Z nižších pater podniků Futures či ITF se prokousala mezi elitu před pěti lety. Hned při své premiérové sezóně na turnajích WTA zazářila. Na menším podniku v Guangzhou se z kvalifikace prodrala až k poháru pro vítězku. O dva roky později uspěla taktéž na grandslamu, z Wimbledonu odjížděla coby čtvrtfinalistka. Loni připojila druhý vavřín. Počátkem ledna totiž nenašla přemožitelku v Gold Coast. Navíc připojila postup mezi nejlepší čtveřici v Antverpách, Dauhá a Lucemburku. Skvěle se prezentovala také na domácích olympijských hrách v Pekingu, kde obsadila čtvrté místo.

Aktuální ročník zahájila až v únoru. V Paříži přešla přes Szavayovou, Jelena Jankovičová však byla nad její síly. Současná třiapadesátá hráčka světa následně nepřešla brány prvního kola v Dubaji. Zato zde v Monterrery předvádí výborné výkony. Po úvodním skalpu Agnieszky Radwanské poslala ze hry ven už dvojici Češek, Cetkovskou a Šafářovou.

O rok mladší Iveta Benešová získala jediný turnajový vavřín. Ke svému prvenství z Acapulca 2004 mohla připojit triumf v Estorilu v předchozím roce, Maria Kirilenková však byla proti. Na šesti podnicích pak česká kráska zanechala čtvrtfinálovou stopu. Aktuální jednatřicáté hráčce žebříčku WTA se naopak příliš nevedlo na podnicích velké čtyřky. Pouze třetí kolo z French Open snese přísnější měřítko.

Úvod roku 2009 odstartovala brzkým vypadnutím z Brisbane. Ovšem hned v Hobartu předvedla famózní jízdu turnajem. Postupně vyzrála na kvarteto protivnic, nestačila až na Petru Kvitovou ve finále. Tíhu odpovědnosti pak Benešová neunesla ve Fed Cupu. Nadějně rozehraný duel s Llagosteraovou ve vítězství neproměnila, naštěstí se historie na tento neúspěch ptát nebude. Pařížské klání opustila po jasné porážce od Sereny Willamsové. Formu nalezla na mexické půdě. V Acapulcu dokráčela mezi čtveřici nejlepších, a tento výsledek minimálně zopakuje při probíhající soutěži v Monterrey. Nejpve si poradila s Peerovou, překonat dokázala rovněž Vinciovou. Úspěšně odehrála také utkání se Záhlavovou-Strýcovou.

„Cítím se opravdu výborně. Podruhé během týdne být v semifinále, je pro mne úspěchem. Přesto však myslím výše. S Na Liovou jsem obě dosavadní střetnutí prohrála, ráda bych tuto statistiku pozměnila ve svůj prospěch. Snad se budu moci spolehnout na slušný servis, který mě zatím v Monterrey provází“, uvedla Iveta Benešová.

Promění česká reprezentantka své odhodlání v úspěšný výsledek? Bwin vidí jako favoritku Na Liovou, na jejíž výhru vypsal kurs 1.50. Varianta triumfu Benešové je nabízena v kursu 2.41.

Reklama