Hlavní obsah

Získá Bartoliová po dvou letech turnajový vavřín?

Eurotip.cz

Ačkoli měl český tenis na dámském podniku v Monterrey trojnásobné čtvrtfinálové zastoupení, o prvenství si zahrají hráčky z jiných zemí. Finálové utkání čeká dnes v noci Marion Bartoliovou z Francie a zástupkyni nejlidnatějšího státu planety - Li Na.

Článek

Marion Bartoliová oslaví v říjnu pětadvacáté narozeniny. Ve své sbírce má trojici titulů, všechny z roku 2007, kdy vlétla razantně do světové špičky. Kromě ovládnutí soutěží v Aucklandu, Tokiu a Quebec City, totiž šokovala ve Wimbledonu. Po semifinálové výhře nad Justine Heninovou nestačila až těsně pod vrcholem Venus Williamsové. Minulou sezónu dokráčela mezi nejlepší dvojici ve Stanfordu. Svou kvalitu prokázala taktéž na čtveřici dalších kláních, odkud odjížděla coby semifinalistka. Z grandslamových podniků uspěla nejlépe na US Open, postupem do osmifinále.

Hned první letošní představení proměnila aktuální světová třináctka ve finálovou účast. V Brisbane však poslední krůček udělat nedokázala. Následoval nedohraný duel úvodního kola v Sydney. V Melbourne po skalpu čtyřech soupeřek, včetně Šafářové a Jankovičové, odešla ve čtvrtfinále krutě poražena od Zvonarevové. V Dubaji opět Bartoliová utkání nedohrála, a znovu stála na druhé straně kurtu její přemožitelka z Australian Open. Po čtrnáctidenní přestávce působí subtilní brunetka svěžím dojmem, a především předvádí výbornou hru. V Monterrey rozesmutnila již kvarteto protivnic, jediný set ztratila s Vaniou Kingovou.

O tři roky starší Li Na působila dlouhou dobu na turnajích Futures a ITF. Z těchto úrovní pronikla mezi elitu v roce 2004, a hned se dokázala prosadit. Z Guangzhou si odvezla pohár pro vítězku, a to musela projít nejprve kvalifikací. Výraznou stopu zanechala o dva roky později ve Wimbledonu, čtvrtfinále nejslavnějšího světového klání nese punc kvality. Zatím posledním místem, jež ovládla, bylo australské Gold Coast v lednu loňského roku. K tomu připojila trio semifinálových bodů či bramborovou pozici z olympijských her v Pekingu.

Novou sezónu odstartovala později než většina ostatních. S únorovou soutěží v Paříži se rozloučila v druhém kole. Třiapadesátá hráčka žebříčku WTA poté neuhrála ani vítězství v Dubaji. Proto je překvapením, jak skvěle si počíná na mexické půdě. Na úvod sice ztratila set, jenže nasazené jedničce Agnieszce Radwanské přibalila na cestu domů ve třetím dějství kanára. Poté se stala doslova katem českých tenistek, na raketě pohledné rodačky z Le Puy en Velay zůstali postupně Cetkovská, Šafářová a Benešová.

Ačkoli obě dnešní soupeřky najdeme v pelotonu bílého sportu již dlouhou dobu, utkají se vůbec poprvé. Bwin mírně favorizuje Bartoliovou, na jejíž výhru si můžete vsadit v kursu 1.66, varianta výhry Li Na je ohodnocena kursem 2.09.

Reklama