Hlavní obsah

Alonsův velký comeback?

Jediný okruh mistrovství světa formule 1 je na území bývalé východní Evropy. Již téměř třiadvacet let hostí maďarský Hungaroring prestižní seriál. Tradiční letní termín přináší extrémní teploty, vítězství na pomalé trati bude obhajovat Fin Kovalainen z McLarenu. Pole positon ovšem překvapivě sebral Fernando Alonso z Renaultu. Za ním se seřadí oba vozy Red Bullu. Pokud by se jeho jezdcům podařilo vyhrát i třetí závod v řadě, situace na čele průběžného hodnocení by se mohla ještě více zdramatizovat.

Foto: Jiří Křenek

Fernando Alonso při navštěvě onkologického oddělení v Motole.

Článek

Okruh byl vybudován během osmi měsíců a leží přibližně 20 kilometrů severovýchodně od Budapešti. Premiérový závod 10. srpna 1986 vyhrál Brazilec Nelson Piquet, před krajanem Ayrtonem Sennou a Britem Nigelem Mansellem. Očekávaný závod ale musel být na pomalé trati po překročení dvouhodinového limitu ukončen.

Klíčem k úspěchu je stejně jako v Monaku vydařená kvalifikace, na technické trati se plně projeví dovednosti pilotů. A boj o nejlepší místo na startu překvapivě nejlépe zvládl Alonso, jenž vyhrál kvalifikaci poprvé od roku 2006. Návrat na výslunní naznačila i další velká jména, úřadující mistr světa Lewis Hamilton z McLarenu zajel nejrychlejší čas v trénincích a v kvalifikaci skončil čtvrtý, obhájce vítězství v Maďarsku Kovalainen zajel šestý čas, lídr šampionátu Jenson Button z Brawn GP byl až osmý.

Největším favoritem na vítězství v závodě tak dnes po druhém místě v kvalifikaci bude Němec Sebastian Vettel z Red Bullu (2,5:1), jenž v posledních třech závodech nechyběl na stupních vítězů. Konkurovat by mu měli stájový kolega Mark Webber (4:1) a Hamilton (5:1) s Alonsem (5,5:1).

Kovalainenovi před rokem k premiérovému triumfu v seriálu pomohly technické potíže Ferrari Felipeho Massy, Brazilec musel odstoupit tři kola před koncem. Tentokrát ani neodstartuje, v kvalifikaci měl těžkou havárii. Životního výsledku dosáhl druhým místem německý jezdec Toyoty Timo Glock, třetí dojel Fin Räikkönen s Ferrari.

Vítězové předchozích závodů:

2003 – Fernando Alonso (Šp./Renault)

2004 – Michael Schumacher

2005 – Kimi Räikkönen (Fin./McLaren)

2006 – Jenson Button (Brit./Honda)

2007 – Lewis Hamilton (Brit./McLaren)

2008 – Heikki Kovalainen (Fin./McLaren)

Obhájit vítězství se ale v Maďarsku podařilo naposledy v roce 2000 Mikovi Häkkinenovi s McLarenem. Zvládne snad totéž další Fin Kovalainen (25:1)?

Reklama