Hlavní obsah

Jakoukoliv medaili beru za úspěch

V jediném zápase se rozhodne o úspěchu či neúspěchu českého národního týmu na mistrovství světa v Lotyšsku. Myslí si to nový generální manažer Plzně Luboš Koželuh, který věří, že Hadamczikovo mužstvo neodjede s ostudou.

Článek

Jak se vám líbí sestava, kterou s sebou do Lotyšska vzal trenér Hadamczik? Určitě je to sestava mladých hráčů, jednou muselo přijít ke generačnímu rozhraní a asi to přichází teď. Navíc NHL teď začala hodně dodržovat novou smlouvu, kde povoluje hráčům případnej start za národní tým až po lékařský prohlídce a samozřejmě žádnej manažer se do toho moc nehrne, protože ten hráč se může zranit. To znamená, že tam zůstane viset velká část hráčů, kteří by měli chuť jet, ale neprojdou tou lékařskou prohlídkou.

Luboš Koželuh je bývalý ředitel hokejové Sparty a odstupující předseda Asociace profesionálních klubů. V pondělí se stal generálním manažerem plzeňského týmu, kde pracoval už před lety jako obchodní manažer.

Chybí tam podle vás někdo, kdo by jet mohl a měl, ale kouč ho nenominoval? Ne, nevybavuju si nikoho. Trenér měl možnost vidět každého a věřím, že vybral nejlíp, jak to šlo.

Souhlasíte i s výběrem brankářů? U brankářů je to vždycky loterie. Zatím to podle těch přípravných zápasů nevypadá, že by byli v nějaký exkluzivní formě, ale uvidíme.

Na Švédských hrách se český hokejistům vůbec nedařilo. Jak vážně se dají tyto výsledky brát? Tak určitě to na něco ukázalo, ale nechme se překvapit. Já českému týmu věřím, myslím, že na mistrovství něco uhraje.

Na minulém mistrovství byl tahounem národního týmu Jaromír Jágr. Kdo myslíte, že převezme jeho roli lídra? Jsou tam dva lídři, David Výborný a v obraně by to měl být Kaberle.

Dokážou Jágra alespoň přibližně nahradit? Tihle dva už na několika mistrovstvích světa byli, takže zkušenosti mají... Ono je to strašně relativní. Kdybysme před rokem nedali náhodnýho góla Američanům, tak bysme jeli domů bez medaile. Je to všechno i o štěstí, o momentální formě, o formě brankářů. Těch důležitých věcí je celá řada.

Můžeme mít problémy v základní skupině? Kdo ji podle vás vyhraje? Slovince jednoznačně přehrajeme, ale co se týče Lotyšů, ti měli velmi dobrý výsledky v přípravě, porazili myslím Finy ve Finsku. Navíc hrajou doma, nebude to proti nim jednoduchý, ale měli bysme je porazit. Asi není podstatný, kdo vyhraje skupinu. Hráči ji určitě budou chtít vyhrát, rozhodne ale zřejmě zápas s Finskem a ten může dopadnout jakkoliv.

Teď se vás neptám jako fanouška, ale jako odborníka: jakou šanci má v Lotyšsku český tým? Rozhodující bude čtvrtfinálový utkání. Pokud se přes něj dostaneme, bude velká šance na medaili, pokud ne, bude se to brát jako neúspěch. Jak říkám, rozhodovat bude aktuální forma a štěstí. Medaili bych bral jako úspěch. Jakoukoliv, nejen zlatou.

Reklama