Hlavní obsah

Francie chce napravit minulé selhání

Už 52 let čekají švýcarští fotbalisté na vítězství ve svém úvodním utkání na mistrovství světa. Dočkají se dnes, kdy jejich soupeřem bude silná Francie?

Článek

Podle prohlášení trenéra týmu Helvétského kříže by se Švýcaři konečně mohli dočkat. Kobi Kuhn prohlásil, že má na předminulé mistry světa tajný recept. "Recept na ně máme, ale nečekáte snad, že vám ho teď prozradím, že?" prohlásil provokativně na pondělní tiskové konferenci. Ke svému sebevědomí má ovšem důvod. Poté, co se Švýcaři dostali v baráži přes silné Turky, se jim dařilo i v jarních přátelských zápasech. V březnu zvítězili ve Skotsku, poté v květnu doma remizovali s Pobřežím slonoviny a Itálií a přípravu uzavřeli výhrou 4:1 nad Čínou. Kuhn přivezl do Německa třetí nejmladší mužstvo šampionátu, nedostatku zkušeností se ale trenér Švýcarska nebojí. "Ano, můj tým je mladý, ale hráči mají dost zkušeností, vždyť hrají za Arsenal, Leverkusen, Lazio," vypočetl některé zaměstnavatele svých svěřenců Kuhn. "Hrají po boku nejlepších fotbalistů Evropy, což pro ně hodně znamená," dodal kouč.

Francie vstoupí na letošní šampionát určitě o mnoho opatrněji, než před čtyřmi lety. Tehdy jako obhájce titulu začínala utkáním proti Senegalu, které prohrála. Očekávaný boj o další zlato se změnil v debakl. Nepomohl jim ani hvězdný Zinedine Zidane, který má v Německu poslední možnost odvézt si z mistrovství světa medaili. Dnes už ale není tím, ke komu se budou fanoušci modlit v nejtěžších chvílích, zvlášť po jeho nevýrazných výkonech v přípravných zápasech. Zachráncem Francie by se mohl stát záložník Franck Ribery. Ten si svůj debut odbyl jako náhradník v utkání proti Mexiku a odměnou mu byl potlesk zaplněného Stade de France. Svému týmu poté pomohl i při výhře 3-1 nad Čínou, a proto dnes nastoupí od začátku. Trenér Francouzů Domenech doufá, že jeho spolupráce se Zidanem, Wiltordem a útočním hrotem Henrym povede k úspěchu, který dá zapomenout na čtyři roky staré zklamání.

Podle bookmakerů jsou dnes favoritem utkání Francouzi, na které společnost vypsala kurs 1.60. Myslíte si, že dnes Švýcaři dokáží uhrát alespoň bod? Potom si vsaďte na jejich neprohru, kurs je 2.10. A jestli se pořád nemůžete rozhodnout, počkejte si do začátku utkání a potom začněte sázet live!

Reklama