Hlavní obsah

Kranjcar: Mírná prohra není tragédie

Chorvatsko je prvním soupeřem, na kterého v Německu narazí úřadující mistr světa z Brazílie. Zahájí mužstvo ve žlutém svou pouť za šestým titulem vítězně?

Článek

Mistr světa z roku 2002 byl před šampionátem jako obvykle pasován na hlavního favorita turnaje v Německu. "Je to pokaždé stejné. 'Brazílie to vyhraje. Brazilci jsou favorité.'," posteskl si záložník AC Milán Kaká, kterému vadí tlak, který je na něj a jeho spoluhráče vyvíjen. "Tyhle řeči o jasném favoritovi jsou ale hodně přehnané. Je to vlastně strategie, ostatní týmy tak chtějí odpoutat pozornost a zbavit se tlaku," dodává Kaká. Záleží tedy na kouči Parreirovi, jestli se podaří udržet nohy svých svěřenců na zemi. Trenér, který už s Brazílií vyhrál titul v roce 1994, chce proti dnešnímu soupeři poslat na trávník formaci 4-2-2-2, ve které nebudou chybět Ronaldo, Adriano, Ronaldinho a Kaká jako ofenzivní zbraně kanárků.

Na rozdíl od Parreiry je trenér Chorvatů Kranjcar sám bývalým hráčem. S týmem, ve kterém nechybí jeho syn Niko, neprohrál v kvalifikaci jediný zápas a měl celkové skóre 21-5. Semifinalisté z roku 1998 se proto určitě nemusí cítit jako outsider, který pro Brazilce není překážkou. Zdá se ale, že Kranjcarovi by nevadila těsná prohra, pokud to jeho hráče nabudí na další dva zápasy, které by mohly rozhodnout o druhém postupujícím. "Pokusíme se vyhrát. Pokud ale prohrajeme s týmem, který bývá označován za možná nejlepší v historii Brazílie, žádná tragédie to nebude," prohlásil kouč Chorvatů. "Je důležité, aby nás nerozdrtili, to by psychiku hráčů poznamenalo," dodal. Důležitou zprávou pro něj je, že hráčům už ustupují příznaky virózy, která je trápila po příjezdu do Bad Bruckenau; příčinu infekce, která působila horečky, bolesti hlavy a zvedání žaludku, lékaři neodhalili.

Podle očekávání je favoritem dnešního souboje jihoamerický tým, na který společnost Betandwin vypsala nízký kurs 1.30. Věříte, že Chorvaté mohou proti Brazílii uhrát alespoň bod? Potom si vsaďte remízu s kursem 4.50. A pokud se chcete bavit u televize, můžete si kdykoliv během utkání vsadit live.

Reklama