Hlavní obsah

Španělé chtějí udržet neporazitelnost

Už dva roky nepoznali španělští fotbalisté na mezinárodní scéně přemožitele. Svou dlouhou sérii neporazitelnosti budou pochopitelně chtít prodloužit i svým úvodním zápasem v Německu, ve kterém čeká Ukrajina.

Článek

Ještě zajímavější než statistika posledních dvou let je bilance Španělů na světových šampionátech. Hráči, od kterých se dá pokaždé čekat slušný výsledek, se od roku 1950 nedostali nikdy dál než do čtvrtfinále. Trenér Luis Aragones a jeho svěřenci, kteří mají vedle Ukrajiny ve skupině ještě Tunis a Saúdskou Arábii, chtějí dokázat, že oni mohou přepsat dějiny. "Historicky nemáme na mistrovstvích dobré výsledky. Nedivím se lidem, že nám příliš nevěří. Nastal ale čas ukázat, jak dobří opravdu jsme," prohlásil Aragones. Kouč Španělů proti Ukrajině zřejmě nepošle kapitána Raúla, který se před mistrovstvím trápil; historicky nejlepší kanonýr své země se sedm měsíců nedokázal za národní tým trefit, což se změnilo až v přípravném utkání proti Egyptu. Dnes proto zřejmě bude od začátku na lavičce náhradníků. "Tvrdě dřeme, abychom se dostali do základní jedenáctky a když se to nestane, musíme být připraveni pomoci týmu jinak," prohlásil David Villa, který Raúla zřejmě nahradí. "Trenér si myslí, že jiní mohou odvést proti Ukrajině dobrou práci, s tím nemám problém," nezlobí se Raúl. "Máme 23 hráčů a všichni chtějí hrát. Kouč vybral jedenáctku pro první zápas a myslím, že během turnaje ještě budeme všichni mít příležitost si zahrát," dodal.

Mnohem tajemnější informace přicházejí z tábora Ukrajiny. Důvodem je zdravotní stav největší hvězdy východoevropské země, Andreje Ševčenka. Nová posila Chelsea bojuje se zraněným kolenem a nikdo nedokáže - nebo nechce - přesně říci, jak vážné to s ním je. Během tréninku měl na noze bandáž. "Kdyby ji nenosil, byla by to pro nás dobrá zpráva," prohlásil mluvčí týmu Igor Mirošničenko. "Nevím, jestli bude hrát. Rozhodnutí záleží na trenérovi a ten se nerozhodne dřív, než v den zápasu," nepoodkryl karty. Aragones prohlásil, že hra Ukrajiny nestojí jen na Ševčenkovi, je ale jasné, že šance postsovětské země na postup by bez něj byly menší. Španělé ale pro jistotu počítají, že bývalý střelec AC Milán dnes proti nim nastoupí. "Jsme favorité, ale jestli chceme skončit ve skupině první, budeme muset dřít," řekl před utkáním záložník Fabregas. "Víme, že mají výborný tým a hráč jako Ševčenko dokáže zápas rozhodnout během vteřiny," dodal.

Bookmakeři souhlasí s Fabregasem, a proto Španěly vypsali jako favority s kursem 1.75. Věříte, že dnes Ukrajina dokáže uhrát přinejmenším důležitý bod? Potom si vsaďta na její neprohru, kurs je 1.97. Vsadit si ale můžete na spoustu dalších příležitostí a samozřejmostí během mistrovství je možnost vsadit si kdykoliv během zápasu live.

Reklama