Hlavní obsah

Německo uvidí arabské derby

Na čtyři roky starý debakl chtějí zapomenout fotbalisté Saúdské Arábie. V roce 2002 je v úvodním utkání mistrovství Německo deklasovalo 8:0. Povede se dnes svěřencům trenéra Paquety proti Tunisu lépe?

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbal - ilustrační foto

Článek

Ani jeden z dnešních soupeřů si na světových šampionátech neudělal zrovna dobrou vizitku. Tunisané sice vyhráli svůj vůbec první zápas v roce 1978, od té doby ale na další vítězství čekají. Dnešní utkání je pro ně - stejně jako pro jejich protivníka - klíčové. Pokud chtějí pomýšlet na postup ze skupiny, měli by dnes vyhrát, protože potom už je čekají těžká utkání proti Ukrajině a Španělsku. Úspěch Tunisanů v Německu by nebyl satisfakcí jen pro africkou zemi, ale také pro jejího kouče. Roger Lemmere zažil jako trenér ostudný výkon Francie před čtyřmi lety a s novými svěřenci chce své poslední selhání napravit. "Každá země sní o tom, že postoupí alespoň jednou v historii ze základní skupiny. Je to také můj sen," prohlási Lemerre. "První dva zápasy budou rozhodující. Až budou odehrané, budeme vědět, jak jsme na tom a kam můžeme dojít," dodal trenér, který se možná bude muset obejít bez výborného střelce Dos Santose, který se minuý týden zranil.

Příliš dobré vzpomínky na předešlé šampionáty nemají ani reprezentanti Saúdské Arábie. Ti sice - stejně jako Tunisané - jako nováčci nezklamali a v roce 1994 dokonce po výhrách nad Marokem a Belgií postoupili do vyřazovacích bojů, od té doby se jim ale nedaří. Loňská prohra 0-8 s Německem byla mementem, kterému se hráče brazilského trenéra Paquety letos budou chtít vyhnout. V kvalifikaci se jim dařilo, ani jednou nenašli přemožitele. S květnovými přípravnými zápasy ale Paqueta nemůže být příliš spokojen. Jeho tým sice porazil Togo, prohrál ale s Belgií, Českou republikou a Tureckem. Brazilec měl navíc problémy se zraněnými hráči; jeden z tréninků vynechalo devět hráčů, včetně střelce Al-Džabera. Záložník Al-Ghamdí ale věří, že v arabském derby jeho tým nezklame. "Naše mužstvo je lepší než to, které hrálo v Japonsku," prohlásil před zápasem. "Jsme lepší, protože jsme se dobře připravili technicky i fyzicky a odehráli několik těžkých zápasů," dodal.

Kursovým favoritem dnešního zápasu je Tunis. Bookmakeři společnosti Betandwin vypsali na jeho výhru kurs 1.70, na remízu 3.30 a na vítězství Saúdské Arábie 5.30. Pokud vám to nestačí, můžete si vsadit například na střelce gólu, na počet rohových kopů nebo na další příležitosti a jestli se chcete bavit u televize celý zápas, počkejte si do výkopu a potom začněte sázet live.

Reklama