Hlavní obsah

Američané mají nůž na krku

Eurotip.cz

Ostudou skončilo úvodní představení amerického výběru na mistrovství světa. Svěřenci trenéra Areny prohráli s Českou republikou 0:3 a pokud chtějí pomýšlet na postup, musí dnes bodovat proti Itálii.

Článek

Američané dorazili do Německa jako sebevědomý tým, který hodlal potrápit tradiční fotbalové velmoci. Zámořští hráči jsou ostatně na pátém místě v žebříčku FIFA. Hned na úvod ale přišla studená sprcha - proti českému výběru neměli šanci a zaslouženě prohráli 0:3. Do dnešního utkání jdou s vědomím, že případná prohra by je s největší pravděpodobností poslala domů. Stejně jako další týmy v podobné situaci, i Spojené státy jsou odhodlané bojovat. "Právě teď máme příležitost zazářit, ukázat, co v nás je," prohlásil americký trenér Bruce Arena. "Prostě jsme prohráli jeden zápas. Důležité je, jak se s tím vyrovnáme," řekl kouč Američanů. "Jestli máme dobrý tým, tak se z toho dokážeme vzpamatovat," dodal. Proti jeho svěřencům se postaví kompaktní italský tým, největší strach má ale Arena z dvojice střelců Toni-Gilardino. "Ti dva patří mezi nejlepší duo střelců na mistrovství," vysekl jim poklonu americký trenér. "Oba umí skvěle zakončovat. Gilardino se dokáže kdykoliv uvolnit a v šestnáctce je smrtící," dodal.

Kaiserslautern, kde se zápas odehraje, je blízko americké letecké základny. V "K-Townu", jak těžko vyslovitelné jméno zkracují desetitisíce amerických vojáků a jejich rodinných příslušníků, kteří zde bydlí, je proto přivítalo domácí prostředí, které bude chtít vidět jejich dnešní úspěch. Otázkou je, jestli jim to bude něco platné proti silným Italům, kteří šampionát zahájili vítězstvím 2:0 nad Ghanou. Zatímco američtí hráči mají o těch italských slušný přehled, opačně už to neplatí. Ze tří italských reprezentantů, kterých se před pár dny zeptali na sestavu Američanů, si jen Pirlo vzpomněl na nějaké jméno. "Mají Reynu, který hraje v Evropě, a pak je tam ten chlapík z PSV Eindhoven," řekl záložník. Poukazuje to na sebedůvěru, se kterou hráči v modrých dresech do dnešního utkání jdou. Trenér Marcelo Lippi proto varuje před podceněním soupeře, kterému jde o všechno. "Udělali bychom chybu, kdybychom si mysleli, že Spojené státy jsou po porážce zranitelné," řekl kouč. "Řekl jsem hráčům, že by od nich byla hloupost, kdyby je úvodní výhra nenakopla, ale ukolébala. Za utkání s Ghanou nás chválili, ale přehnaná sebedůvěra není na místě," dodal Lippi, který dnes může počítat s Tottim a Zambrottou.

Bookmakeři dnes nedávají Američanům příliš šancí na vítězství, proto vypsali na Italy kurs 1.35 a na neprohru jejich soupeře 2.91. Vsadit si ale můžete například i na počet udělených karet, na to, jestli se bude kopat penalta, a na spoustu dalších příležitostí. A sázkaři, kteří mají rádi adrenalin, mají samozřejmě možnost vsadit si kdykoliv během utkání live.

Reklama